Τα περισσότερα από τα λάθη μας είναι πιο συγχωρητέα από τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να τα συγκαλύψουμε. Francois de La Rochefoucauld, 1613-1680, Γάλλος συγγραφέας

Πρώτο βραβείο του ΑΠΕ στα Δημοσιογαφικά Βραβεία του ΠΣΑΤ

14 Νοεμβρίου, 2019

Σε μία λαμπρή εκδήλωση, αυτή των 22ων Δημοσιογραφικών Βραβείων του ΠΣΑΤ, τo 1ο ιστορικό «Έπαθλο Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων» παρέλαβε ο δημοσιογράφος Λουκάς Μαστροδήμος για τη συνέντευξη του βολεϊμπολίστα Παναγιώτη Πελεκούδα με τίτλο «Θα σας πω ένα μυστικό» στην ιστοσελίδα «athletestories.gr». Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αθλητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα βρέθηκε για λίγες ώρες μαζί και όλοι μαζί χειροκρότησαν όσους και όσες ξεχώρισαν στο αθλητικό ρεπορτάζ μέσα στο 2019, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, καθώς και των προέδρων επί τιμή Πέτρου Λινάρδου και Παύλου Γερακάρη.    

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, αναφέρθηκε παίρνοντας πρώτος τον λόγο «στη μεγάλη  εικόνα  της αθλητικής δημοσιογραφίας. Της δημοσιογραφίας που χρόνια τώρα συμβάλει στην ανάπτυξη και την πρόοδο του αθλητισμού. Που ενημερώνει έγκυρα τους πολίτες και διαπαιδαγωγεί τους νέους με τις αξίες του αθλητισμού. Κι όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ξεχνάμε και την άλλη πλευρά. Την γκρίζα, που βεβαίως δεν μας εκφράζει. Την πλευρά εκείνη που μας στενοχωρεί και για την οποία πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, έστω κι αν οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες αφού η ανεργία και η υποαπασχόληση στον χώρο μας είναι επάνω από 50%. Αλλά το χρωστάμε να το παλέψουμε στους αληθινούς φιλάθλους και κυρίως στους νέους». 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «Ο αθλητικός συντάκτης οφείλει να είναι προστάτης του αθλητισμού, προστάτης απ΄ όσους κατά καιρούς τον υπονομεύουν και από όσα φαινόμενα τον υποτιμούν. Οφείλει να στέκεται απέναντι στις πράξεις, σε παραλήψεις που τον απαξιώνουν στη λογική συνείδηση της κοινωνίας. 

Η εκδήλωση φέτος ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους του ΠΣΑΤ, Γιώργου Παντούρη, ενώ ο ΠΣΑΤ τίμησε μετά θάνατο τον Ανδρέα Μπόμη, δάσκαλο πολλών αθλητικών συντακτών και στυλοβάτη αυτού του θεσμού καθώς και το Νίκο Αντωνιάδη από τους κορυφαίους στιβικούς, που έφυγαν από τη ζωή πέρυσι»   

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ανάμεσα σε άλλους ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Ζωή Βαρέλη Στεφανίδη και μητέρα της Ολυμπιονίκη Κατερίνας Στεφανίδη, ο αντιπρόεδρος της βουλής Απόστολος Αβδελάς, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  Παναγιώτα Αντωνοπούλου, Ο πρόεδρος της Super League Μηνάς Λυσάνδρου, ο ταμίας της ΟΧΕ Αθανάσιος Μάνδας, ο γενικός γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ Δημήτρης Κουμπιάς, η α΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Άρια Αγάτσα, το μέλος της Π.Ο.Ε.ΣΥ Γιώργος Βότσκαρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας Δημήτρης Χορταριάς, ο πρόεδρος του Επικουρικού Ταμείου Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Σωτήρης Κέλλας. 

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας με αφορμή τα αθλητικά δημοσιογραφικά βραβεία. Με τόσο σημαντικούς επαγγελματίες του αθλητικού ρεπορτάζ, παλιούς και νέους, για να τιμηθούν τα καλύτερα θέματα της χρονιάς. Ο θεσμός των αθλητικών δημοσιογραφικών βραβείων υπενθυμίζει σε όλους μας το απαιτητικό, μα πραγματικά απαιτητικό έργο του αθλητικού συντάκτη,» ξεκίνησε λέγοντας ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και απευθυνόμενος στο διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του ΠΣΑΤ είπε εν συνεχεία: 

«Όπως γνωρίζετε, καταφέρνετε πολλές φορές να προσδώσετε στο αθλητικό γίγνεσθαι την αίγλη που πραγματικά πρέπει να έχει, μέσα από την επιμονή και την προσπάθεια που καταβάλετε για πάρα πολλά χρόνια. Φωτογραφία, έρευνα, συνεντεύξεις, εκπομπές, λέξεις, στιγμιότυπα, άγνωστες πτυχές πίσω από τους πρωταγωνιστές συνθέτουν το πολυεπίπεδο σκηνικό της αθλητικής δημοσιογραφίας του σήμερα. 

Η χώρα μας πλούσια σε αθλητικές επιτυχίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη δική σας δουλειά. Όταν ο ρόλος της αθλητικής δημοσιογραφίας αναβαθμίζεται, παράλληλα ο αθλητισμός μας ανθίζει, προάγεται, αλλά και προβάλλεται. Αγαπητές φίλες και φίλοι του αθλητικού ρεπορτάζ, τα θέματα που ξεχώρισαν, αλλά κι αυτά που τέθηκαν στις υποψηφιότητες είναι η απάντησή σας σε εκείνους που μιλούν, δικαίως αρκετές φορές, για τις ευθύνες του κλάδου σας στο ζοφερό σκηνικό που ενίοτε παρακολουθούμε στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ο αθλητικός συντάκτης οφείλει να είναι προστάτης του αθλητισμού, προστάτης απ΄ όσους κατά καιρούς τον υπονομεύουν και από όσα φαινόμενα τον υποτιμούν. Οφείλει να στέκεται απέναντι στις πράξεις, σε παραλήψεις που τον απαξιώνουν στη λογική συνείδηση της κοινωνίας. Γιατί ο αθλητισμός είναι πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας, είναι μέρος του πολιτισμού και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Είμαι βέβαιος ότι οι προθέσεις της πλειοψηφίας των αθλητικών συντακτών είναι ακριβώς αυτές. Υπηρετείτε αυτές τις αρχές, πιστές στη δεοντολογία του επαγγέλματός σας. Εμείς με τη σειρά μας θα ήθελα να είστε βέβαιοι, τα έχουμε και κατ’ ιδίαν με το διοικητικό συμβούλιο του ΠΣΑΤ, ότι η Κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά, αλλά και με τον γενικό γραμματέα Γιώργο Μαυρωτά μαζί, στεκόμαστε και θα σταθούμε αρωγοί στο δύσκολο έργο που κάνετε και υπηρετείτε καθημερινά και θα αναπτύξουμε τις συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες απρόσκοπτα θα εργάζεστε και θα συνεχίζετε να εργάζεστε. Ζητάμε από εσάς, όμως αμεροληψία. Ζητάμε και την καλόπιστη κριτική για να καταφέρουμε όλοι μαζί, Πολιτεία, παράγοντες, αθλητές και δημοσιογράφοι, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα χαίρεται ο κάθε πολίτης της χώρας. 

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχουμε ήδη συμφωνήσει με τον ΠΣΑΤ τη διενέργεια αθλητικών ημερίδων ενημέρωσης όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε αρκετές περιφέρειες όλης της χώρας για το ντόπινγκ, για τη βία, για τον εθελοντισμό, για την προαγωγή των αθλημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αύριο τίθεται, φαντάζομαι το γνωρίζετε προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη νομοθετική μας πρωτοβουλία στην κατεύθυνση ενός ποιοτικότερου αθλητισμού στη χώρα μας. 
Συγκεκριμένα, προχωράμε στην κύρωση της Σύμβασης Macolin του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα αντιμετωπίζει τα χειραγωγημένα παιχνίδια. Με τις διατάξεις για περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης της βίας προσπαθούμε να πατάξουμε σταδιακά το φαινόμενο, ώστε να επιτρέψουμε σε περισσότερες οικογένειες να βρεθούν στα γήπεδα και να ξαναγίνει το ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα ψυχαγωγία για τον πολίτη. Θεσπίζουμε όρια στις θητείες των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και διαμορφώνουμε τις συνθήκες για διοικητική αναζωογόνηση στις αθλητικές Ομοσπονδίες της Ελλάδας, ενώ αξιοποιούμε τους Ολυμπιονίκες μας προβλέποντας τη συγκέντρωσή τους εφόσον φυσικά το επιθυμούν από τις υπηρεσίες του Δημοσίου που βρίσκονται σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στους εποπτευόμενους φορείς προκειμένου να αξιοποιηθούν στο αντικείμενό τους, σε αυτό που δόξασαν και σε αυτό που δοξάστηκαν».

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, προλόγισε την εκδήλωση λέγονας: «Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για την παρουσία σας. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε το Μουσείο της Ακρόπολης για την ευγενική παραχώρηση του αμφιθέατρου. Αποτελεί τιμή να φιλοξενούμεθα και πάλι εδώ, σε αυτόν τον υπέροχο χώρο, από το οποίο έχουν περάσει επάνω από 14 εκατομμύρια επισκέπτες. Και θεωρώ ότι δεν πρέπει ούτε ένας Έλληνας να παραμελήσει να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη για να δει μερικά από τα εκπληκτικά δημιουργήματα των προγόνων μας. Γιατί δυστυχώς αρκετά άλλα βρίσκονται παράνομα σε ξένα Μουσεία. Και πρέπει να αγωνιστούμε κι εμείς για την επιστροφή τους. 

Σήμερα εδώ θα δούμε τη φωτεινή πλευρά του χώρου μας. Τη μεγάλη  εικόνα  της αθλητικής δημοσιογραφίας. Της δημοσιογραφίας που χρόνια τώρα συμβάλει στην ανάπτυξη και την πρόοδο του αθλητισμού. Που ενημερώνει έγκυρα τους πολίτες και διαπαιδαγωγεί τους νέους με τις αξίες του αθλητισμού. 

Κι όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ξεχνάμε και την άλλη πλευρά. Την γκρίζα, που βεβαίως δεν μας εκφράζει. Την πλευρά εκείνη που μας στενοχωρεί και για την οποία πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, έστω κι αν οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες αφού η ανεργία και η υποαπασχόληση στον χώρο μας είναι επάνω από 50%. Αλλά το χρωστάμε να το παλέψουμε στους αληθινούς φιλάθλους και κυρίως στους νέους. 
Ο θεσμός των δημοσιογραφικών βραβείων κάνει σταθερά τα βήματά του στην τρίτη δεκαετία. Είναι ένα σημαντικό γεγονός στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας. Είναι ένας καθιερωμένος θεσμός, ο μοναδικός στο δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας μας. Που άντεξε στο χρόνο κι έχει καταξιωθεί στη συνείδηση και των συναδέλφων και των πολιτών. 
Και σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά η ανεξάρτητη επιτροπή των βραβείων, την οποία απαρτίζουν μέλη υψηλού κύρους. Κάνουν σπουδαίο έργο και τους ευχαριστούμε θερμά. 
Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στο σεβαστό μας πρόεδρο Πέτρο Λινάρδο που είναι το μόνο ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΤ (1952) που μετέχει ενεργά στην επιτροπή. Κι ας βαδίζει προς τα 95. Σήμερα θα τον τιμήσουμε για τα 75 χρόνια δημοσιογραφίας.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης δεν είναι μόνο η απονομή των βραβείων στα καλύτερα θέματα της αθλητικής δημοσιογραφίας. Είναι και η επιβράβευση των συγγραφέων αθλητικών συντακτών που με χαρά διαπιστώνουμε ότι διαπραγματεύονται με επιτυχία θέματα και εκτός των τειχών. Και φυσικά τιμάμε κάθε χρόνο και τα παιδιά των συναδέλφων μας που εισέρχονται σε Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Τα συγχαίρουμε και θέλουμε να συγχωρούν τους γονείς τους γιατί πολλά Σαββατοκύριακα δεν ήταν κοντά τους και έτρεχαν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. 
Στην εκδήλωσή μας, που εφέτος είναι αφιερωμένη στο Γιώργο Παντούρη, ιδρυτικό μέλος του ΠΣΑΤ, τιμούμε μετά θάνατο τον Ανδρέα Μπόμη, δάσκαλο στους περισσότερους από εμάς και στυλοβάτη αυτού του θεσμού και το Νίκο Αντωνιάδη από τους κορυφαίους στιβικούς, που έφυγαν πέρυσι τέτοιες ημέρες.   

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον ΕΔΟΕΑΠ, την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ, που διαχρονικά είναι κοντά μας και στηρίζουν το θεσμό των δημοσιογραφικών βραβείων. Επίσης όλους εσάς που τιμάτε τους βραβευόμενους συναδέλφους».

Ασπασία Βελονάκη
 

Read previous post:
Κυρ. Μητσοτάκης: Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας

Την κριτική του για τη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό...

Close