Βρίσκω πάντα τη λέξη «Ευρώπη» στα χείλη πολιτικών που θέλουν από άλλες δυνάμεις κάτι που δεν τολμούν να κάνουν στο όνομα της δικής τους χώρας - Όττο Φον Μπίσμαρκ

Προϋπολογισμός, ενεργειακή απόδοση, τηλεπικοινωνίες απασχόλησαν τους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο

19 Νοέμβριος, 2018

Η καλύτερη ενεργειακή απόδοση, οι τηλεπικοινωνίες και η έκκληση για την γρήγορη υιοθέτηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (2021-2027) συζητήθηκαν από τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του Στρασβούργου.  
Στην ενδιάμεση έκθεσή του για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027, το Κοινοβούλιο κάλεσε το Συμβούλιο να καταλήξει σε συμφωνία «το συντομότερο δυνατόν», ώστε να μην πληγούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα. 
Την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε «νέους στόχους» για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. 
Σύμφωνα με τους κανόνες, τουλάχιστον το 30% της ενεργειακής κατανάλωσης, μέχρι το 2030, θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
Στις 14 Νοεμβρίου, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν πακέτο  κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες που περιλαμβάνει: όριο 0,19 ευρώ/το λεπτό και 0,06 ευρώ/ το μήνυμα, από τις 15 Μαΐου 2019, τόνωση των απαραίτητων επενδύσεων για τη δημιουργία σύνδεσης 5G, στις ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2020 και υποχρεωτική δημιουργία της γραμμής έκτακτης ανάγκης 112.
Ενώπιον της ολομέλειας, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συζήτησε με τους ευρωβουλευτές το μέλλον της Ευρώπης και έδωσε έμφαση στην «ανεκτικότητα» την οποία χαρακτήρισε «ψυχή της Ευρώπης και βασική αξία του ευρωπαϊκού ιδεώδους».
Το Κοινοβούλιο ψήφισε επίσης νέους κανόνες για την προστασία των επιβατών τρένων στην ΕΕ, που προβλέπουν υψηλότερες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καθυστερήσεων και μεγαλύτερη υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες.
Την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο για τη θέσπιση νέων ελάχιστων δικαιωμάτων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της περιόδου δοκιμαστικής υπηρεσίας, των ωρών εργασίας και των περιοριστικών συμβάσεων.
Το Κοινοβούλιο εξέφρασε ακόμη τη «βαθιά του ανησυχία» για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στη Ρουμανία, που ενδέχεται να υπονομεύσει τον διαχωρισμό των εξουσιών και την μάχη κατά της διαφθοράς, όπως ανέφεραν ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους.
«Τι κάνει η Ευρώπη για μένα», είναι ένας πρωτοποριακός νέος δικτυακός τόπος που αναδεικνύει «τη θετική επίδραση της ΕΕ για κάθε πολίτη ξεχωριστά», τον οποίο παρουσίασε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι. 
Ν.Μ.

 

Read previous post:
Το… θαύμα έγινε στη Λουκέρνη

Το... θαύμα της Λουκέρνης είχε την υπογραφή... Σεφέροβιτς.

Close