Όταν θέλεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους, τους λες την αλήθεια. Όταν θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου, τους λες αυτό που θέλουν να ακούσουν. Thomas Sowell, Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής

«Προσωδίες και Ραψωδίες» του Κορνήλιου Γραμμένου στο MOMus- Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

19 Νοεμβρίου, 2021

Η μοίρα το’φερε και ο ταλαντούχος εικαστικός Κορνήλιος Γραμμένος έφυγε αιφνιδιαστικά και πρόωρα από τη ζωή πριν οκτώ μήνες, χωρίς να προλάβει να δει την έκθεσή του «Προσωδίες & Ραψωδίες», που ανοίγει σήμερα 19/11 στο MOMus- Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στο Θησείο.

Προετοίμαζε την έκθεση από το 2019 μαζί με τον ιστορικό τέχνης και επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Μπόλη και την Ελένη Κωτσαρά, που, συναισθηματικά φορτισμένοι, μας ξεναγούν στην έκθεση με τα γλυπτά και τα ζωγραφικά του έργα των τελευταίων χρόνων που είχε επιλέξει ο ίδιος, μέσα από τις περιπετειώδεις διαδρομές της εικαστικής του έρευνας.

Τα αλλόκοτα γλυπτά Aliens σαν υβριδικά έντομα ή εξωγήινοι, οι μυστικιστικές Μάσκες και τα μαγικά Τοτέμ, τα απροσδόκητα μεταλλικά, μνημειωμένα Λουλούδια. Τα Σάρματα(λέξη που συναντάμε στον Ηράκλειτο και σημαίνει υπολείμματα)με τις πτυχώσεις που προκύπτουν από τα συναρμοσμένα μεταξύ τους κόντρα πλακέ, σε μια σύνθεση που θυμίζει εκκλησιαστικό όργανο. Ο ξύλινος, παιχνιδιάρης mr. Jazzman σε φυσικός μέγεθος. Οι πίνακες ζωγραφικής με τις εμφανείς αναφορές του καλλιτέχνη στα ριζοσπαστικά κινήματα του 20ου αιώνα -από την ρωσική πρωτοπορία, τον ντανταϊσμό, τα οbjets trouvés έως την άρτε πόβερα. Ο μονοχρωματικές συνθέσεις με μαύρο φούμο στα Υδάτινα Τοπία και η αίσθηση αναδίπλωσης στον εαυτό, τα εντυπωσιακά εξπρεσιονιστικά Χωράφια φτιαγμένα με την ελευθερία της χειρονομίας και του ψυχικού αυτοματισμού του καλλιτέχνη αφηγούνται, όπως και όλα τα έργα του Κορνήλιου Γραμμένου, ιστορίες με τέχνη λιτή και χιούμορ, κρατώντας τον ρυθμό όπως μαρτυρά και ο τίτλος «Προσωδίες & Ραψωδίες». Πρόκειται για μια έκθεση γοητευτική, μέσα στο κομψό μουσείο της οδού Ασωμάτων, αντιπροσωπευτική του έργου του καλλιτέχνη. Στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση καταγράφεται σε ενότητες το σύνολο της δουλειάς του Κορνήλιου Γραμμένου, μέσα από τους καλλιτεχνικούς του σταθμούς στη Ρώμη, τη Γερμανία, την Ελλάδα.

«Είναι η πιο παράξενη έκθεση που διαχειριστήκαμε, καθόλου εύκολο να συμφιλιωθούμε με την ιδέα της απώλειας του Κορνήλιου», σχολίασε ο Γιάννης Μπόλης χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν καλλιτέχνη «αφοσιωμένο στην τέχνη του, ο οποίος με τρόπο συστηματικό, εμμονή, αδιαπραγμάτευτη άποψη και καίριο προβληματισμό, μεταγράφει μέσα από τις εικαστικές αξίες, τη συνάντησή του με τη ζωή και τον κόσμο. Κι αυτό το επιτυγχάνει με τη στροφή του στην βαθύτερη ουσία των πραγμάτων, στην αλήθεια και στη συγκίνηση, στη ζωντάνια, στην ευαισθησία και στην εντιμότητα της γνήσιας καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Όπως έλεγε ο Κορνήλιος Γραμμένος τον Απρίλιο του 2020 «σήμερα περισσότερο από ποτέ ενδεχομένως, οι άνθρωποι λατρεύουν να περιπλέκουν τα πιο απλά ζητήματα. Τα πράγματα μπορεί να φαίνονται πολύπλοκα αλλά -ποιος ξέρει- η ουσία της ζωγραφικής ίσως είναι απροσδόκητα απλή, επειδή είναι μια κατεξοχήν σύνθετη πράξη. Νομίζω ότι η ζωγραφική… είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία, δεν έχει κάποιο απτό “ορατό” τέλος και εκεί έγκειται ίσως το συναρπαστικό. Ο ζωγράφος δεν σκέφτεται γιατί ή ίδια η ζωγραφική είναι σκέψη».

Η έκθεση «Προσωδίες & Ραψωδίες» θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου, τηρώντας τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα Σαββατοκύριακα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις (δηλώσεις συμμετοχής στην διεύθυνση reception.mam@momus.gr).

Νατάσσα Δομνάκη