Η ίδια η απελπισία, αν συνεχιστεί για πολύ καιρό, μπορεί να γίνει ένα είδος καταφυγίου όπου μπορεί κανείς να βολευτεί και να αισθάνεται άνετα. Charles-Augustin Sainte-Beuve, 1804-1869, Γάλλος κριτικός

“Προς τη Σελήνη” διευρυμένη πραγματικότητα από τη Laurie Anderson

20 Ιούλιος, 2019

Με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ημέρα που ο άνθρωπος περπάτησε σε αστρικό σώμα εκτός της Γης, το κοινό μπορεί να ταξιδέψει στο απώτερο διάστημα με το έργο διευρυμένης πραγματικότητας της Λόρι Άντερσον (Laurie Anderson) «Προς τη Σελήνη».

Το έργο -η πρωτοπόρα Αμερικανή καλλιτέχνης το εξέλιξε από κοινού με τον Ταϊβανέζο καλλιτέχνη Χσιν-Τσιέν Χουάνγκ- παρουσιάζει μια φανταστική εικόνα του δορυφόρου της Γης, χρησιμοποιώντας μια συγχώνευση εικόνων και μεταφορών από την ελληνική μυθολογία, τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τη σύγχρονη πολιτική κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι ένα 15λεπτο ταξίδι στο οποίο περιλαμβάνονται αστερισμοί με σχήμα βιολογικών οργανισμών που έχουν εκλείψει και λέξεις όπως «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που σχηματίζονται ανάμεσα στα αστέρια. Οι θεατές ταξιδεύουν ανάμεσα σε δεινοσαύρους που μεταμορφώνονται σε κάντιλακ. Κάποια στιγμή, η Σελήνη παρουσιάζεται σαν μια δυστοπική χωματερή πλαστικών απορριμμάτων και πυρηνικών αποβλήτων. Το «Προς τη Σελήνη», με τα άστρα να εκρήγνυνται, καταλήγει σε ένα θέαμα με πυροτεχνήματα, αλλά μόνον αφού το εικονικό σώμα του θεατή-αστροναύτη χαθεί, περιστρεφόμενο, μέσα στα βάθη του διαστήματος.

Read previous post:
Έρευνες για την υπόθεση θανάτου 82χρονης που βρέθηκε θαμμένη στην αυλή του σπιτιού της

  Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση του θανάτου μίας 82χρονης, η σορός της οποίας βρέθηκε...

Close