Σε κάθε κρίση τα θέματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ό,τι αφήνουν στο κοινό να μάθει - John Le Carré

Προς είσπραξη 2,2 δισ. από ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου

24 Ιανουαρίου, 2015

Ενώ η ώρα των κάλπεων πλησιάζει, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με φορολογικούς ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου που διενεργήθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) το 2014.

Συνολικά, οι έλεγχοι ανέρχονται σε 1.700, από τους οποίους προέκυψαν φόροι και πρόστιμα ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ, με τα εισπραχθέντα ποσά μέχρι στιγμής να μην υπερβαίνουν τα 270 εκατ. ευρώ.

Το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. ασχολείται ως επί το πλείστον με εμβάσματα εξωτερικού, off shore εταιρείες και λοιπές υποθέσεις φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, όπως λ.χ. ακίνητα, λίστα Λαγκάρντ, έμμεσες τεχνικές δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ., ενώ το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. με τακτικούς, προσωρινούς, επανελέγχους και διασταυρωτικούς-προληπτικούς μεγάλων επιχειρήσεων.

Για το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. το ποσοστό εισπραξιμότητας φτάνει το 36,7%, καθώς μεγάλο μέρος του συνολικού ποσού μπορεί να μην έχει ακόμα εισπραχθεί, αλλά ούτε και έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, αφού αποπληρώνεται βάσει ρύθμισης σε μηνιαίες δόσεις.

Επιπλέον 107 έλεγχοι εμβασμάτων και off shore εταιρειών αναμένονται να ολοκληρωθούν από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. εντός του τρέχοντος μήνα.

Για το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. το ποσοστό εισπραξιμότητας ανέρχεται σε 21,9%.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, δήλωσε: «Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής πρέπει να είναι συνεχής. Η βελτίωση της στόχευσης των προς έλεγχο υποθέσεων θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου, δηλαδή τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2014-2015 προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση πλήρων και μερικών ελέγχων από το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.».

Read previous post:
Αφιέρωμα της FAZ στον όμιλο Μυτιληναίου

Αφιερωμένο στον όμιλο Μυτιληναίου είναι σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) με τίτλο «Οι επιτυχημένοι μένουν σιωπηλοί»....

Close