Μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα αλλά όχι στις αναμνήσεις μας. Stanislaw Jerzy Lec, 1906-1966, Πολωνός γνωμικογράφος

Προβληματική η κατάσταση με τον κορονοϊό σε Αγία Πετρούπολη και Καλίνινγκραντ

Το ποσοστό των κλινών που προορίζονται για ασθενείς με κορονοϊό σε 17 περιοχές της Ρωσίας είναι μικρότερο του 5%, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα κατά την διάρκεια σύσκεψης του κυβερνητικού συντονιστικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19.

O Ρώσος υπουργός επισήμανε ότι την μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στην περιοχή του Καλίνινγκραντ και της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Μιχαήλ Μουράσκα προσέθεσε ότι το περίπου 21% των 276.000 κλινών που προορίζονται σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας για ασθενείς με κορονοϊό είναι αυτή την στιγμή ελεύθερες.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο αριθμός των ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό και πρέπει να νοσηλευθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε. Επισήμανε ωστόσο ότι στις ΜΕΘ υπάρχει επαρκής αριθμός κλινών.

Το 79% των ασθενών με κορονοϊό νοσηλεύονται κατ’ οίκον, ενώ στα νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά 217. 000 ασθενείς με κορονοϊό , δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι στις περισσότερες περιοχές της Ρωσίας έχουν αρχίσει να διατίθενται στους ασθενείς που νοσηλεύονται κατ’ οίκον τα απαραίτητα φάρμακα.

Στους γιατρούς που απασχολούνται στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας με τους κατ’ οίκον νοσηλευόμενους, έχουν διατεθεί 10.000 αυτοκίνητα, για τις μετακινήσεις τους ενώ μελετάται το ζήτημα της διάθεσης ταξί.

Επίσης ανέφερε ότι περισσότεροι από 50.000 φοιτητές Ιατρικής συνδράμουν τους γιατρούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι το εμβόλιο της γρίπης διατίθεται πλέον σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας και πως το 60% του πληθυσμού θα έχει εμβολιασθεί με το εμβόλιο της γρίπης σε διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων. Ωστόσο ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα σε μια σειρά περιοχές της χώρας με την διάθεση του αντιικού φαρμάκου Favipiravir που χορηγείται σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από κορονοϊό.