Οι αρχαίοι ήξεραν πολύ καλά πως ο μόνος τρόπος να κατανοούμε τα γεγονότα είναι να είμαστε η αιτία τους. Nassim Nicholas Taleb, 1960- , Αμερικανός οικονομολόγος

«POST Houston», πολυχρηστικός χώρος πολιτισμού στο Χιούστον

9 Δεκεμβρίου, 2021

Το 2019, το αρχιτεκτονικό γραφείο OMA γνωστοποίησε τα σχέδιά του να μετατρέψει ένα παλιό ταχυδρομείο στο Χιούστον του Τέξας σε έναν πολλαπλών χρήσεων πολιτιστικό χώρο. Τον προηγούμενο μήνα, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, το «POST Houston» άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και κάλεσε περίπου 40.000 επισκέπτες να ανακαλύψουν τις νέες εγκαταστάσεις.

Η πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου του Jason Long και του OMA New York είχε στόχο, να ενσωματώσει με λεπτομερείς παρεμβάσεις τον με εμβαδόν 64.750 τετραγωνικά μέτρα χώρο στον ιστό της πόλης· το πελώριο κτήριο – κέντρο διαλογής αλληλογραφίας και γραφεία – είχε ανεγερθεί το 1962 εκεί που κάποτε ήταν ο Grand Central Station του Χιούστον από το αρχιτεκτονικό γραφείο Wilson, Morris, Crain & Anderson, γνωστό λόγω του σχεδιασμού του σταδίου Astrodome της πόλης του Τέξας.

Για να συνδέσει τον χώρο με τις συνοικίες επιχειρηματικής δραστηριότητας και θεάτρων στο κέντρο της πόλης, η ομάδα άνοιξε μια σειρά διόδων προς το κτήριο, που συνεχίζουν και στο εσωτερικό του. «Ως αγρότες που δουλεύουν πάνω σε έδαφος από τσιμέντο, σαν με τσουγκράνα ανοίξαμε μια σειρά από οριζόντιες διόδους μέσα σ’ αυτό και διαμέσου αυτού» είπαν από το OMA. Τα τμήματα που άνοιξαν λειτουργούν ως μεγάλα αίθρια τα οποία επιτρέπουν στο φως να ακουμπήσει στο δάπεδο. Με επωνυμίες X, O και Z, τα αίθρια οργανώνουν το δάπεδο σε ζώνες για χώρους εργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της λιανικής πώλησης, αγοράς τροφίμων κ. αλ. «Κάνοντας τομές στο κτήριο και προσελκύοντας κόσμο μέσα σε αυτό και διαμέσου αυτού, στοχεύουμε να περικλείσουμε σε κάθε γωνιά διαφορετικά προγράμματα – γάμους δίπλα σε τμήματα τροφίμων δίπλα σε συναυλίες δίπλα σε νέους τρόπους εργασίας – και να μετατρέψουμε το Χιούστον σε ένα θέαμα που αποκαλύπτει τη ριζοσπαστική φιλοδοξία της πόλης» τόνισε ο Jason Long.

Στα εγκαίνια, οι επισκέπτες συνάντησαν μια έκθεση αυτοκινήτου και τη δυνατότητα να κάνουν πικνίκ στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου τους στα πάρκινγκ, μια εμπορική έκθεση και μια παρουσίαση βιβλίου στο αίθριο Ζ, μια πολύβουη αγορά στο αίθριο O και στο αίθριο X, αργά το βράδυ, rave και aerial performances. Επιπλέον, πολλές εγκαταστάσεις και συναυλίες σε χώρους που ακόμη δεν έχουν διαμορφωθεί και στην πλατφόρμα φόρτωσης καθώς και γιόγκα και προβολές ταινιών στη στέγη ( https://www.instagram.com/p/CWmNAcbMR3m/ ).