Όποτε στερούμε τις ελευθερίες από αυτούς που μισούμε, ανοίγουμε το δρόμο για να χάσουν τις ελευθερίες τους αυτοί που αγαπάμε. - Wendell Willkie, 1892-1944, Αμερικανός πολιτικός

Πώς μπορεί η κυβέρνηση να βρει 4,8 δις ευρώ

Με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης να αυξάνονται καθημερινά και τη ρευστότητα να είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη αλλά και με αυτά να λαμβάνουν χώρα κάτω από την αφόρητη πίεση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. η ελληνική κυβέρνηση ίσως στραφεί σε “έκτακτες” μορφές άντλησης κεφαλαίων μέσα στο προσεχές διάστημα. εξασφαλίζοντας μέχρι και 4,8 δις ευρώ.

Οι πηγές αυτές είναι δύο, από τη μία πλευρά το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ),  από το οποίο η κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει μέχρι 3,3 δισ. ευρώ και από την άλλη οι ΔΕΚΟ απ’ όπου μπορεί να αντλήσει άλλα 1,5 δις ευρώ.

Οι ανάγκες της κυβέρνησης για ρευστό είναι τόσο μεγάλες που ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές που θα επιτρέψει την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων μέχρι τον Ιούνιο, ενδέχεται και πάλι τα παραπάνω ποσά να αντληθούν, για την ικανοποίηση κάποιων προεκλογικών της δεσμεύσεων. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πως αυτά φαίνεται να είναι και τα τελευταία διαθέσιμα στα οποία μπορεί να στηριχτεί η κυβέρνηση ενώ φυσικά ακόμη σημαντικότερο ότι το συγκεκριμένο ποσό δε φτάνει ούτε για την αποπληρωμή των οφειλών στην ΕΚΤ ή αυτών στο ΔΝΤ στους επόμενους μήνες, πόσο μάλλον για την κάλυψη όλων των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

 

Read previous post:
Ωρα αλήθειας και ευθύνης

Ο πρωθυπουργός μετά την επιτυχή κατάληξη της οκταμερούς θα πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και να εξηγήσει στους...

Close