Στις ομαδικές προσπάθειες υπάρχει μια απερίσκεπτη τάση για συναίνεση και συλλογική παρανόηση σοβαρών θεμάτων, μέσα σε ένα κλίμα εύθυμης συντροφικότητας. Gustave Le Bon, 1841-1931, Γάλλος ανθρωπολόγος

Πολυδύναμο Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης για άτομα με νοητική υστέρηση δημιουργεί ο δήμος Γαλατσίου

16 Μαΐου, 2021

Ένα πρόγραμμα ιδιαίτερης σημασίας, αλλά και υψηλής ευαισθησίας, αρχίζει να οργανώνεται στον δήμο Γαλατσίου, με στόχο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να είναι όλα έτοιμα, ώστε να τεθεί σε λειτουργία. Πρόκειται για το Πολυδύναμο Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ενηλίκων ΑμεΑ, που έχουν διαγνωστεί με νοητική υστέρηση. Για τον σκοπό αυτό η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του δήμου ήρθε σε συμφωνία με την Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων παιδιών – Νοητικά Υστερούντων (ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ) και οι ωφελούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σε δράσεις κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας, ώστε να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να αξιοποιήσουν όμορφα και δημιουργικά τον χρόνο τους.

«Πρόκειται για μια συνεργασία με την ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, για ένα σύμφωνο συνεργασίας μαζί της και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε το πρόγραμμα σε κτίριο που διαθέτει ήδη η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ΑμεΑ. Η στελέχωση θα είναι πλήρης από εξιδεικευμένο προσωπικό πολλών ειδικοτήτων. Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες θα είναι εντελώς δωρεάν, θα αφορά δημότες του Γαλατσίου και θα υπάρχει κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των εξυπηρετούμενων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Αγγελική Ζήκου και εξηγεί:

«Αφορά άτομα άνω των 18 ετών με νοητική υστέρηση, για τα οποία θα υπάρχει εξουσιοδοτημένη επιτροπή και μια πλήρης επιστημονική ομάδα, με κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, ψυχίατρους, ψυχολόγους κ.α. Θα υπάρχουν δύο κατηγορίες με βάση την ηλικία, η πρώτη από 18 έως 45-50 ετών και η δεύτερη με πιο μεγάλης ηλικίας άτομα, που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν και κάποια άλλα προβλήματα, όπως άνοια».

Για τον στόχο και τη σημασία αυτού του προγράμματος, η κ. Ζήκου λέει: «Στόχος είναι να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, ώστε να αυτονομηθούν όσο το δυνατόν γίνεται. Έχει μεγάλη σημασία, γιατί θέλουμε να αυτονομηθούν και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, όπως για παράδειγμα να πάνε σ’ ένα σούπερ μάρκετ και να μπορούν να διαχειριστούν τα χρήματα και τα ρέστα ή να μπορούν να πάνε για έναν καφέ.

Και έχει σημασία, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους φροντιστές τους, τους γονείς, που επίσης θα βοηθηθούν, γιατί και αυτοί βιώνουν μια πολύ δύσκολη και αγχωτική κατάσταση. Δηλαδή είναι στόχος ουσίας αυτό το πρόγραμμα, στοχεύουμε στο να προσφέρουμε ουσιαστικά πράγματα».

Ο δήμος Γαλατσίου θα απευθυνθεί και στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να παραχωρηθεί ένα πουλμανάκι, που θα πηγαίνει και θα επιστρέφει τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Το κτίριο που θα φιλοξενήσει το Πολυδύναμο Κέντρο ΑμεΑ που βρίσκεται επί της λεωφόρου Γαλατσίου & Μαρτζώκη 15. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Πρωτόκολλο του δήμου δια ζώσης ή ηλεκτρονικά (protokollo@galatsi.gr) μέχρι τις 10 Ιουνίου. Σχετικές πληροφορίες θα μπορούν να πάρουν από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου (τηλ. 210 2222011).

Ωστόσο, η αντιδήμαρχος Γαλατσίου δεν εξαντλεί τα σχέδιά της μόνο σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά ήδη κοιτάζει στο μέλλον, σχεδιάζοντας και το επόμενο βήμα. «Μελλοντικά θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε και άλλες ομάδες, όπως με ψυχιατρικά περιστατικά. Τώρα ξεκινάμε να το χτίζουμε και με τα χρόνια θα προσπαθήσουμε να το απλώσουμε κι άλλο, σύμφωνα φυσικά και με τις ανάγκες του κόσμου. Οι ανάγκες είναι αυτές που θα διαμορφώσουν τις δραστηριότητες του Πολυδύναμου Κέντρου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ζήκου και στο τέλος προσθέτει:

«Για μένα όλο αυτό αποτελεί ένα όνειρο ζωής. Το στόχευα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην Αυτοδιοίκηση, το 2014, και βρήκα συμπαραστάτη τον δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο».

Δημ. Βασιλόπουλος

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ