Το καλύτερο επιχείρημα εναντίον της δημοκρατίας είναι μια συζήτηση πέντε λεπτών με το μέσο ψηφοφόρο. Winston Churchill, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός

ΠΚΜ: Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2019

12 Νοέμβριος, 2018

«Σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλείται να υπερβεί τον εαυτό της, να εξοικονομήσει πόρους από αλλού για να γίνουν συντηρήσεις δρόμων» τόνισε σήμερα από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2019, που ψηφίστηκε στη συνέχεια από το Συμβούλιο. Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η Περιφέρεια και εξήγησε ότι ενώ το 2011, την πρώτη χρονιά εφαρμογής του «Καλλικράτη», δόθηκαν από το κράτος 23 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια για συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, τα πέντε επόμενα χρόνια το ποσό αυτό μηδενίστηκε, ενώ το 2018 και το 2019 το ποσό που προβλέπεται για τη συντήρηση δρόμων είναι 3,2 ευρώ ετησίως. 
Ωστόσο, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας εξοικονομεί χρήματα, για να συνεχίσει να κάνει συντηρήσεις στους δρόμους και τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν υστερεί σε υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. «Ο προϋπολογισμός για το 2019 προβλέπει την υλοποίηση μιας σειράς από νέα και συνεχιζόμενα έργα, καλύπτοντας όλο το πεδίο υποχρεώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας» τόνισε.
Γνωστοποίησε άλλωστε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα έχει έσοδα 162 εκατ. ευρώ, με βάση την εικόνα που υπήρχε πριν από τρεις μήνες, οπότε συντάχθηκε, ενώ τα έξοδα θα ανέλθουν σε 284 εκατ. ευρώ και το ταμειακό κενό θα καλυφθεί από τα ταμειακά υπόλοιπα της Περιφέρειας. Ωστόσο σχολίασε ότι τους τρεις τελευταίους μήνες, μετά από διεκδίκηση πόρων από την Περιφέρεια, το ποσό των εσόδων του 2019 πλέον υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ και τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν. Υπολογίζεται δε ότι δεν θα υπάρξει τελικά ταμειακό κενό και ο αριθμός των εσόδων θα φτάσει τον αριθμό των εξόδων. 
H αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, Αθηνά Αηδονά, τόνισε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού αξιολογήθηκε από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. και κρίθηκε άρτιο. Σύμφωνα με την άποψη του Παρατηρητηρίου, ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και ικανοποιεί πλήρως τα κριτήρια δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για περισσότερη ποιότητα έργων και υπηρεσιών με λιγότερα χρήματα.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Ανδρίτσος από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» τόνισε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει πλημμέλειες στην κατάρτιση και στην υλοποίησή του και έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για αδυναμία συγχρονισμού τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού που αυτό υπαγορεύει. 
Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» επισήμανε ότι χρειάζεται αντάρτικο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να σταματήσει να υπόκειται στα δεσμά των μνημονιακών δεσμεύσεων, ενώ ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω» ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις δυνατότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Βασίλης Ρέβας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης στον προϋπολογισμό που, όπως είπε, κινείται σε αντιλαϊκό πλαίσιο. Η Νιόβη Παυλίδου από τους «Πολίτες Μπροστά» τόνισε ότι ο προϋπολογισμός παρουσιάζει μια εικόνα ασφυκτικά εξαρτημένη από την κεντρική διοίκηση. 
Π.Γ. 

Read previous post:
Ουγκάντα: Εννέα μαθητές νεκροί από πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου

Εννέα μαθητές έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε κοιτώνα σχολείου της μέσης εκπαίδευσης νωρίς σήμερα το πρωί στη νότια...

Close