Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται. Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας

ΠΚΜ: Οι πολίτες να ενημερώνουν τις κτηνιατρικές αρχές αν εντοπίσουν ψόφια πτηνά

12 Φεβρουάριος, 2019

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους πολίτες να ενημερώνουν τις κτηνιατρικές αρχές σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποιο ψόφιο πτηνό» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γερακίνα Μπισμπινά, μετά την έκδοση της εγκυκλίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αναφέρει ότι καταγράφηκαν 28 εστίες γρίπης των πτηνών εντός του 2018 στη γειτονική Βουλγαρία. 
«Κρούσματα της γρίπης των πτηνών δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Στην Περιφέρειά μας κρούσματα δεν υπήρχαν ούτε τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, λόγω των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα και καθώς αντίστοιχες εγκύκλιοι εκδίδονται από το υπουργείο δύο με τρεις φορές το χρόνο, ενημερώνουμε τον κόσμο ώστε σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο νεκρό πτηνό να ενημερωθούν οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και εκείνες να το συλλέξουν και να λάβουν τα απαραίτητα δείγματα» είπε η κ. Μπισμπινά. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.
Σε κάθε περίπτωση η κ. Μπισμπινά διευκρίνισε ότι αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα των δειγματοληψιών σε κάθε περιφερειακή ενότητα, προκειμένου να παρακολουθείται η κατάσταση και να εντοπίζονται ενδεχόμενα κρούσματα. 
Σημειώνεται, ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος, υποχρεωτικής δήλωσης. Μεταδίδεται σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά (σε αιχμαλωσία, εκτρεφόμενα ή άγρια) ή προϊόντα αυτών. Η χαμηλής παθογονικότητας μορφή της νόσου προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ η υψηλής παθογονικότητας μορφή της προκαλεί υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Με την έννοια αυτή, η γρίπη των πτηνών μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία της πτηνοτροφίας και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μολονότι ο κίνδυνος είναι γενικά πολύ περιορισμένος.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται, σε περίπτωση που εντοπιστεί νεκρό ή ημιθανές πτηνό σε περιοχές κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών και λιμνοθάλασσες θα πρέπει να ειδοποιείται άμεσα η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία για να ληφθούν δείγματα. Παράλληλα, οι πτηνοτρόφοι και όσοι διατηρούν οικόσιτα πουλερικά θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι σε αυξημένη εγρήγορση και να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας και παρακολούθησης των πτηνών για την πρώιμη ανίχνευση της παρουσίας της νόσου.
 

Read previous post:
Γνωστική ανεπάρκεια παρουσιάζει το 1/3 των μαθητών σε σχολεία του κεντρικού δήμου

Εκτεθειμένοι στους θορύβους που προκαλούνται από το έντονο κυκλοφοριακό της πόλης είναι οι μαθητές σε αρκετά σχολεία της Θεσσαλονίκης, με...

Close