Ο Κολόμβος όταν ξεκίνησε, δεν ήξερε που πήγαινε και όταν έφτασε, δεν ήξερε που βρισκόταν. Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός

Πυρηνικό σταθμό στην Αίγυπτο θα κατασκευάσει η Ρωσία

11 Φεβρουαρίου, 2015

Η Ρωσία κατέληξε σε συμφωνία με την Αίγυπτο για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ρωσικής τεχνολογίας στη βόρεια Αίγυπτο. Τη σχετική προκαταρκτική συμφωνία υπέγραψαν, την Τρίτη, οι πρόεδροι των δύο χωρών Βλαντίμιρ Πούτιν και Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αντίστοιχα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ρώσος ηγέτης στο Κάιρο.

Οι δύο χώρες «υπέγραψαν ένα μνημόνιο συμφωνίας με στόχο την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην περιοχή Νταμπάα» στη βόρεια Αίγυπτο, επισήμανε ο Σίσι κατά τη διάρκεια της από κοινού συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, υπό το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η Αίγυπτος εξέταζε το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στη Νταμπάα. Το σχέδιο αυτό όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς οι αρχές το ανέστειλαν δεν προχώρησαν στην κατασκευή τπυ σταθμού μετά την πυρηνική τραγωδία στο Τσερνόμπιλ το 1986.

Η συμφωνία αφορά την κατασκευή πυρηνικού σταθμού από τη Rosatom, την ομοσπονδιακή υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της Ρωσίας, με τέσσερις αντιδραστήρες ισχύος 1.200 μεγκαβάτ ο καθένας.

Read previous post:
Πού θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία την Τετάρτη σε Αττική και Μακεδονία

Κλειστά λόγω της κακοκαιρίας θα παραμείνουν την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε αρκετούς δήμους της Αττικής, καθώς και σε...

Close