Όποιος φαίνεται σοφός μεταξύ ηλιθίων, φαίνεται ηλίθιος μεταξύ σοφών. Κοϊντιλιανός, 35-96 μ.Χ., Ρωμαίος ρήτορας

Πιο εύκολη η συνεργασία για σοσιαλιστές με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos, παρά με τους συγγενείς Podemos

15 Απρίλιος, 2019

Η έφοδος των τριών κομμάτων της ισπανικής Δεξιάς προς την άλωση του Μεγάρου της Μονκλόα φαίνεται να χάνει την ορμή της, σύμφωνα με τα δεδομένα της σφυγμομέτρησης της εταιρείας Key Data για λογαριασμό της εφημερίδας El Publico, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι εκτιμήσεις για τις πιθανότητες μετεκλογικής συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Με βάση τις εκτιμήσεις των ποιοτικών χαρακτηριστικών της έρευνας αυτής, είτε ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos θα πρέπει να πράξει εκείνο που σήμερα δηλώνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει, δηλαδή να συνεργαστεί με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και να στηρίξει μία δεύτερη θητεία του, είτε το PSOE θα χρειασθεί να επεξεργαστεί μία νέα και πολύπλοκη συμμαχία με τους Podemos και τους τοπικούς αυτονομιστές στην Καταλονία και την Εουσκάδι (Βάσκοι).
Και τούτο γιατί, με βάση την Key Data, εάν αθροιστούν οι έδρες των κομμάτων που συγκροτούν το πολυσυζητημένο σχήμα των «τριών δεξιών» (Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) 82, Ciudadanos 54, Vox 20), υπολείπονται κατά 20 των απαιτούμενων 176 για την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας PSOE (126έδρες) -Ciudadanos (54 έδρες), το αντίστοιχο σχήμα θα ξεπερνούσε κατά 4 τον αναγκαίο αριθμό για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Βέβαια, σε όλο τούτο το υποθετικό σχήμα βασικός διαμορφωτής θα είναι η στάση των περίπου εννέα εκατ. αναποφάσιστων που σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτελούν τον αστάθμητο παράγοντα των εκλογών και φυσικά το μήλο της έριδος των κομμάτων στην προεκλογική εκστρατεία.
Φυσικά, μία τέτοια κυβερνητική συμμαχία με το “ πορτοκαλί” κόμμα του Ριβέρα θα ήταν εξίσου δύσκολη και για τον Σάντσεθ, ιδίως στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τα αυτονομιστικά κόμματα, πολύ περισσότερο δε την ώρα που συνεχίζεται η δίκη, ή η εξορία, των Kαταλανών πολιτικών, όταν μάλιστα αυτοί προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σάντσεθ μη ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.

 

Read previous post:
Γαλλικά όπλα στον πόλεμο της Υεμένης

Γαλλικά όπλα χρησιμοποιούνται στις συγκρούσεις στην Υεμένη, επιβεβαίωσε ένα υπόμνημα της γαλλικής στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών που αντικρούει την επίσημη γραμμή...

Close