Όταν κάποιος με πείρα συναντά κάποιον με λεφτά, σύντομα αυτός με την πείρα θα έχει τα λεφτά και αυτός με τα λεφτά θα έχει την πείρα. - Estee Lauder (1908-2004, Αμερικανίδα επιχειρηματίας)

Pimco: Οι ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να κερδίσουν έναν «ψυχρό νομισματικό πόλεμο»

23 Ιούλιος, 2019

Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα κερδίσουν τον «ψυχρό νομισματικό πόλεμο» που αρχίζει να παίρνει διαστάσεις, σύμφωνα με τον Χοακίν Φελς, σύμβουλο της Pimco.

«Αν υπάρξει νικητής σε αυτό τον “ψυχρό νομισματικό πόλεμο”, θα είναι οι ΗΠΑ, από την άποψη ότι το δολάριο είναι πιθανότερο να αποδυναμωθεί παρά να ενισχυθεί», ανέφερε ο κ. Φελς στο Squawk Box τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο ψυχρός πόλεμος στο νομισματικό μέτωπο αναφέρεται σε μια σύγκρουση η οποία δεν διεξάγεται μέσω παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών στις αγορές συναλλάγματος, αλλά με περικοπές επιτοκίων, αρνητικά επιτόκια, ποσοτική χαλάρωση και έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, τα «προεδρικά tweet» θα διαδραματίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Φελς.

Ο ίδιος σημείωσε πως στις αρχές του 2017, αμέσως μετά την εκλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για την ανάγκη ενός πιο αδύναμου δολαρίου. Ακολούθως, το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώθηκε τον επόμενο χρόνο.

«Το ίδιο μπορεί να συμβεί ξανά, ειδικά αν η Fed έχει περισσότερο περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια από ό,τι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή η Τράπεζα της Ιαπωνίας» σημείωσε ο κ. Φελς.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα έχει το πάνω χέρι σε αυτό τον νομισματικό πόλεμο» τόνισε.

Read previous post:
Reuters: Γιατί απέλυσε ο Ερντογάν τον κεντρικό τραπεζίτη

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Μουράτ Τσετινκάγια, ήρθε καθώς πέρασαν αρκετοί μήνες...

Close