Άλλες χώρες σου προσφέρουν την ανακάλυψη των εθίμων, της λαϊκής δοξασίας ή του τοπίου, αλλά η Ελλάδα σου προσφέρει κάτι πιο δύσκολο: την ανακάλυψη του εαυτού σου. Lawrence Durrell, 1912-1990, Βρετανός συγγραφέας

Περού: Πάνω από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της απονομής χάρης στον Φουχιμόρι

26 Δεκεμβρίου, 2017

Πάνω από πέντε χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ξανά τη Δευτέρα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Περού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του προέδρου της χώρας να απονείμει χάρη στον φυλακισμένο πρώην αρχηγό του κράτους Αλμπέρτο Φουχιμόρι και για να απαιτήσουν ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι να παραιτηθεί.

Αυτή ήταν η δεύτερη διαδήλωση σε ισάριθμες ημέρες εξαιτίας της αμφιλεγόμενης απόφασης του κεντροδεξιού προέδρου, παρότι ανήμερα Χριστούγεννα.

Ο Κουτσίνσκι απέφυγε να κάνει δηλώσεις δημόσια αφότου ανακοίνωσε πως απονέμει χάρη στον Αλμπέρτο Φουχιμόρι, επικαλούμενος την κατάσταση της υγείας του, την παραμονή των Χριστουγέννων, μόλις τρεις ημέρες αφότου λιγοστοί υποστηρικτές του- φυλακισμένου από το 2007 για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -πρώην ηγέτη της χώρας έσωσαν, σε μια δραματική ψηφοφορία στο Κογκρέσο, τον σημερινό πρόεδρο από την καθαίρεση εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς που προκάλεσαν οι πληρωμές που είχε λάβει από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «προδότη», «έξω ο ΠΠΚ» (το ακρώνυμο του ονόματος του προέδρου), «η αμνηστία πρέπει να φύγει», «Φουχιμόρι, κλέφτη δολοφόνε, όχι στη χάρη» και άλλα, οι διαδηλωτές, ανεμίζοντας σημαίες του Περού ή κρατώντας πλακάτ με ασπρόμαυρες φωτογραφίες θυμάτων της πολυαίμακτης εκστρατείας καταστολής του αντάρτικου της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας της μονοκρατορίας του Φουχιμόρι στην εξουσία (1990-2000), έκαναν πορεία στο κέντρο της Λίμας.

Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές, ενώ ξέσπασαν για δεύτερη ημέρα επεισόδια ανάμεσα σε μερίδα των συγκεντρωμένων και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών.

Ως τώρα τρεις βουλευτές του κόμματος του Κουτσίνσκι εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην απόφασή του, ανακοινώνοντας τις παραιτήσεις τους από τις τάξεις του. Το κόμμα του Κουτσίνσκι ήδη έλεγχε μόλις το ένα πέμπτο των εδρών του Κογκρέσου. Ο υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ. του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Περού, ο Χοσέ Μανουέλ Κολόμα Μαρκίνα) επίσης υπέβαλε την παραίτησή του, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Η απονομή χάριτος απειλεί να βυθίσει την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κουτσίνσκι σε νέα πολιτική κρίση, πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα αφότου μόλις γλίτωσε την παύση του.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Υεμένη: Πάνω από 60 νεκροί σε μάχες και αεροπορικές επιδρομές γύρω από τη Χοντάιντα

Πάνω από 60 σιίτες αντάρτες Χούθι και στρατιωτικοί της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες στα μέτωπα της...

Close