Η Δύση κυριάρχησε στον κόσμο όχι με την υπεροχή των ιδεών της ή των αξιών ή της θρησκείας, αλλά μάλλον με την υπεροχή της στην εφαρμογή οργανωμένης βίας. Οι δυτικοί συχνά ξενούν αυτό το γεγονός· οι μη δυτικοί ποτέ. - Samuel Huntington, 1927-2008, Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας

Περιοδεία στην Ιαπωνία για Ρόμα στη διάρκεια του Μουντιάλ

29 Σεπτεμβρίου, 2022

Τη συμμετοχή της στη δεύτερη διοργάνωση του EuroJapan Cup ανακοίνωσε η Ρόμα. Η ιταλική ομάδα θα αναχωρήσει για την Ιαπωνία στις 22 Νοεμβρίου και τρεις ημέρες αργότερα θα παίξει με τη Ναγκόγια Γκράμπους, στο στάδιο «Τογιότα», ενώ στις 28 Νοεμβρίου θα αντιμετωπίσει τη Γιοκοχάμα Μαρίνος στο Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας.

«Ανυπομονώ να παίξω εναντίον της Ναγκόγια Γκράμπους και της Γιοκοχάμα Μαρίνος, δύο από τις καλύτερες και πιο διάσημες ομάδες στη J League», δήλωσε ο τεχνικός των «Τζαλορόσι», Ζοζέ Μουρίνιο.

Η Ρόμα θα επιστρέψει στην Ιαπωνία 18 χρόνια μετά την τελευταία φορά, όταν η χώρα του «ανατέλλοντος ήλιου» υπήρξε ένας από τους σταθμούς της περιοδείας που διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2004. Τότε, οι πρωτευουσιάνοι είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι (0-0) με την FC Τόκιο.

Η τωρινή είναι η δεύτερη διοργάνωση του EuroJapan Cup. Η πρώτη διεξήχθη το 2019 με νικήτρια τη Μάντσεστερ Σίτι, που νίκησε με 3-1 τη Γιοκοχάμα Μαρίνος. Να σημειωθεί πως και οι δύο αυτές ομάδες ελέγχονται (με διαφορετικά ποσοστά) από τη City Football Group, την εταιρεία που διαχειρίζεται και την Παλέρμο στην Ιταλία.

Το στάδιο «Τογιότα» είναι χωρητικότητας 42.000 θέσεων και το Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας 68.000. Η Ρόμα θα είναι η δεύτερη ξένη ομάδα που θα παίξει σε αυτόν το χώρο. Πριν απ΄ αυτή, είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2022 η Παρί Σεν Ζερμέν, με την περιοδεία της στην Άπω Ανατολή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ