Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα στο οποίο περνάει κανείς τη μισή του ζωή μιλώντας για πράγματα που δεν ξέρει και την άλλη μισή σωπαίνοντας γι’ αυτά που ξέρει. Henri Béraud, 1885-1958, Γάλλος δημοσιογράφος & συγγραφέας

Περιμένοντας τις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

12 Ιανουαρίου, 2018

Στις 19 Ιανουαρίου η αγορά αναμένει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s από το Β- στο Β. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι αξιολόγησης οι οποίες θα ακολουθήσουν από τους τρίτους οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) θα κρίνουν την αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων από τους επενδυτές, άρα εν πολλοίς και την τελική μορφή που θα έχει η επόμενη ημέρα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Ένα «μπαράζ» αναβαθμίσεων από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης, θα οδηγήσει στην αντιστροφή του κλίματος που υπάρχει αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδα να προχωρήσει σε «καθαρή έξοδο», χωρίς νέο πρόγραμμα ή εναλλακτική γραμμή χρηματοδότησης.

Όμως ένα από τα ερωτήματα των αγορών, όπως αναφέρει «Το Βήμα», είναι και το πότε τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν από την κατηγορία των «σκουπιδιών» σε κάποια «ασφαλή κατηγορία» επενδυτικής διαβάθμισης.

Η υπηρεσία οικονομικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Πειραιώς εκτίμησε ότι οι πρόσφατες πολύ θετικές εξελίξεις στην αγορά κρατικών ομολόγων που σηματοδότησε η πετυχημένη ανταλλαγή των 20 «παλαιών» ομολόγων με τα 5 «νέα» ομόλογα αλλά και η ταυτόχρονη πτώση των αποδόσεων των νέων ομολόγων σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου συναλλαγών, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της ταχύτητας με την οποία μπορεί να μεταβληθούν ο τρόπος και η στάση των διεθνών επενδυτών σε σχέση με τις επενδύσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, προβλέποντας μάλιστα ότι ως το 2020 τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα.

Οπως εκτιμά, προκειμένου λοιπόν να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε και να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις των οίκων αξιολόγησης αναφορικά με το ελληνικό χρέος είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις των οίκων αυτών.

Προχωρώντας την ανάλυσή της ένα βήμα πιο πέρα η υπηρεσία οικονομικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Πειραιώς διαπίστωσε ότι κάτω από ένα συντηρητικό – αλλά θετικό – μακροοικονομικό σενάριο, η «θεωρητική» βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης θα συνεχίσει να βελτιώνεται τα επόμενα έτη προσεγγίζοντας το 2020 το επίπεδο του «Βaa», επίπεδο που σηματοδοτεί το όριο μεταξύ ομολόγων επενδυτικής ή μη διαβάθμισης.

Περισσότερα στη κατηγορία Πρωτοσέλιδο
Η ΤτΕ απαντά στον Δραγασάκη: Η ΑΑΔΕ έχει όλα τα στοιχεία για την αποστολή εμβασμάτων

«Η ΑΑΔΕ έχει όλα τα στοιχεία για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όφειλε να το γνωρίζει» λένε...

Close