Αυτό που ονομάζουμε στρατηγική, βασικά έχει να κάνει με το να περνάμε τα ποτάμια από τις γέφυρες και να διασχίζουμε τα βουνά από τα μονοπάτια. Anatole France, 1844-1924, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1921

Πενήντα χρόνια από τη «Ματωμένη Κυριακή» της Αλαμπάμα

7 Μάρτιος, 2015

Ενώ τα περιστατικά ρατσιστικής βίας από λευκούς αστυνομικούς εις βάρος μαύρων πολιτών το τελευταίο διάστημα κλιμακώνονται, σαν σήμερα, 7 Μαρτίου του 1965, μία ομάδα ακτιβιστών επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές διακρίσεις σχετικά με την απαγόρευση του δικαιώματος ψήφου, που δεν είχαν όσοι Αφροαμερικανοί επιθυμούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίομα.

21036078_Selma_50th_Photo_Gallery_JPEG_08fe7.limghandler

Ωστόσο, οι διαδηλωτές που ζητούσαν ίσα δικαιώματα δέχθηκαν επίθεση από την αστυνομία στην γέφυρα Edmund Pettus στην πόλη Σέλμα.

21036084_Selma_50th_Photo_Gallery_JPEG_0dd6b.limghandler

Μετά από δύο απόπειρες της πορείας, συνέβη η ιστορική Πράξη Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964.

21038674_Selma_50th_Photo_Gallery_JPEG_0900f.limghandler

Με εντολή του ομοσπονδιακού δικαστή Φρανκ Τζόνσον για ομοσπονδιακή προστασία προς τους διαδηλωτές, στις 21 Μαρτίου του 1965 χιλιάδες άτομα διέσχισαν 80 χιλιόμετρα ταξίδι από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι. Κατά τις κινητοποιήσεις στις 11 Μαρτίου ο Τζέιμς Ριμπ, ένας λευκός ιερέας, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από λευκούς άνδρες και η Βαϊόλα Λιούτσο πυροβολήθηκε από μέλη της Κου Κλουξ Κλαν στις 25 Μαρτίου.

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος κυβερνά μία χώρα στην οποία οι μαύροι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι άνεργοι σε σχέση με τους λευκούς, η διαφορά στους μισθούς και τον πλούτο ανάμεσα στις φυλές αυξάνεται, η πιθανότητα να βρίσκονται Αφροαμερικανοί στη φυλακή είναι 5 φορές μεγαλύτερη και η πιθανότητα να σκοτωθούν Αφροαμερικανοί είναι 9 φορές μεγαλύτερη από ό,τι οι λευκοί συμπατριώτες τους.

Read previous post:
Πρώτη εκτέλεση υποστηρικτή του Μόρσι

Ο ακραίος ισλαμιστής Μάχμουντ Χάσαν Ράμανταν είναι ο πρώτος υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στον οποίο η αιγυπτιακές Αρχές επιβάλουν τη...

Close