Άλλες χώρες σου προσφέρουν την ανακάλυψη των εθίμων, της λαϊκής δοξασίας ή του τοπίου, αλλά η Ελλάδα σου προσφέρει κάτι πιο δύσκολο: την ανακάλυψη του εαυτού σου. Lawrence Durrell, 1912-1990, Βρετανός συγγραφέας

Πέμπτα γενέθλια για την εκπομπή «Βιβλιοβούλιο» στο Κανάλι της Βουλής

19 Ιανουαρίου, 2024

Πέντε χρόνια ζωής συμπλήρωσε η εκπομπή «Βιβλιοβούλιο» στο Κανάλι της Βουλής, εκπομπή που φιλοξενεί συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, βιβλιοπώλες, ανθρώπους του βιβλίου γενικότερα και επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή.

Έχουν προβληθεί περί τις 140 εκπομπές με ισάριθμους καλεσμένους, οι 10 από τους οποίους ήταν ξένοι. Συνολικά έχουν παρουσιαστεί και συζητηθεί στο πλαίσιό της πάνω από 600 βιβλία.

Την αρχισυνταξία και παρουσίαση της εκπομπής έχει ο Μανώλης Πιμπλής, κριτική βιβλίου κάνει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου ενώ εκδόσεις της πρόσφατης παραγωγής παρουσιάζει η Σταυρούλα

Παπασπύρου.

Αυτή την εβδομάδα, το Βιβλιοβούλιο, που μεταδίδεται από τη Βουλή- TV κάθε Κυριακή στις 20:15, φιλοξενεί τον ιστορικό Αντώνη Μόλχο.

Ο Αντώνης Μόλχο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1939. Σε κίνδυνο ζωής από τους ναζί λόγω του εβραϊκού θρησκεύματος της οικογένειάς του, έζησε από τα τέσσερα μέχρι τα έξι του χρόνια (1943-1945) κρυμμένος σε μοναστήρια και χριστιανικές οικογένειες.

Αργότερα έζησε στην Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ιταλία. Δίδαξε Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, στο Michigan State University, στο Brown University και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία. Βασικό αντικείμενο μελέτης του είναι η ιστορία του κράτους στην ύστερη μεσαιωνική και πρώιμη νεοτερική Ιταλία. Έχει επίσης ασχοληθεί με τα εμπορικά δίκτυα στην πρώιμη νεοτερική Μεσόγειο, με την ιστορία της οικογένειας και του γάμου καθώς και της γραφής και της σκέψης.

Ο Αντώνης Μόλχο ζει σήμερα μεταξύ Αθήνας και Φλωρεντίας. Το βιβλίο του «Η Κοινοτοπία του Καλού» (εκδ. Πατάκη) τιμήθηκε το 2023 με το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Στην «Κοινοτοπία του Καλού» ο Αντώνης Μόλχο εξιστορεί το βασανιστικό αλλά και μυθιστορηματικό τρόπο με τον οποίο η οικογένειά του ξέφυγε από τη ναζιστική φρίκη, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, και σε περιπτώσεις ανθρώπων που τη βοήθησαν να σωθεί.

Ο Αντώνης Μόλχο συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για όλη αυτή την απίστευτη περιπέτεια που έζησε ο ίδιος και η οικογένειά του αλλά και για την ακαδημαϊκή του πορεία, όπως και για ζητήματα γλώσσας και ταυτότητας.

Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός βιβλίου Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλάει για το βιβλίο του Ευάγγελου Αυδίκου «Δρολάπι» (εκδ. Εστία) ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Φωνές των χαμένων παιδιών της Ελλάδας -14 μαρτυρίες» σε επιμέλεια Μαρίας Καρδαρά (εκδ. Ποταμός 2023), «Χαρτιά υιοθεσίας» της Τζάκι Κέι  (μετάφραση: Μαρία Μπλάνα, εκδ. Loggia), «Τίνος είσαι εσύ» της Μάρως Κακαβέλα (εκδ. Στερέωμα 2023).