Rob Muldoon, Νεοζηλανδός πρωθυπουργός

Παρουσιάστηκε η νέα, επικαιροποιημένη έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. για την εκπαίδευση

19 Απριλίου, 2018

Η ανάγκη μόνιμων διορισμών, αύξησης της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση, η αποκέντρωση και αυτονομία των σχολικών μονάδων, οι αλλαγές στις πανελλαδικές, καθώς επίσης και η αξιολόγηση, είναι θέματα που περιλαμβάνονται στη νέα, επικαιροποιημένη έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α με τίτλο: «Εκπαίδευση για ένα Λαμπρό Μέλλον στην Ελλάδα».

«Η έκθεση είναι, χωρίς αστερίσκους, εξαιρετικά βελτιωμένη σε σχέση με εκείνη του 2011» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου κατά την παρουσίαση της έκθεσης νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, στο κτίριο του υπουργείου. Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τον οργανισμό, τον Ιανουάριο 2016, «υπήρχαν πολλές αποκλίσεις και ελάχιστες συγκλίσεις, ενώ τώρα (σ.σ. στη νέα έκθεση) υπάρχουν πολλές συγκλίσεις και ορισμένες αποκλίσεις».

Από τη μεριά του Ο.Ο.Σ.Α, η Γκαμπριέλα Ράμος (Gabriela Ramos), διευθύντρια προσωπικού του Οργανισμού και επικεφαλής της Μικτής Διευθύνουσας Επιτροπής ΟΟΣΑ-Ελλάδας, ο ρόλος του Ο.Ο.Σ.Α είναι να καθορίσει άξονες πολιτικής, όχι να επιβάλει πολιτικές.

«Θεωρούμε ότι όσα περιλαμβάνονται στην έκθεση αποτελούν καλές προτάσεις για το πώς θα μπορέσει να αναπτυχθεί το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα» είπε και συμπλήρωσε πως είναι ενθαρρυντικό ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται και εξέφρασε την ελπίδα η εκπαίδευση να ακολουθήσει τα ίδια χνάρια. «Θεωρήστε μας ως μέρος της ομάδας σας για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος» είπε απευθυνόμενη στον υπουργό η κ. Ράμος.

Στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ (Έκθεση του 2018), που βασίστηκε σε δεδομένα που συνέλεξαν τα τεχνικά κλιμάκια του οργανισμού σε συνεργασία με το υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς αποτυπώνεται μία σειρά συγκλίσεων και αποκλίσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι συγκλίσεις

Αναλυτικότερα, στις συγκλίσεις περιλαμβάνονται τα όσα αφορούν στην ανάγκη διορισμών και ο εξορθολογισμός του επαγγελματικού περιβάλλοντος για τους αναπληρωτές, η αναμόρφωση των πανελλαδικών εξετάσεων, η αντιμετώπιση της παραπαιδείας, καθώς επίσης και η αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση.

Μόνιμοι διορισμοί και αναπληρωτές

«Δεν μπορεί η υπάρχουσα κατάσταση να συνεχίσει με ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό αναπληρωτών καθηγητών να είναι στα σχολεία μας με συμβάσεις που είναι πραγματικά εξαιρετικά προβληματικές, με ανθρώπους που δίνουν όλο τους το είναι χρόνια για να στηρίξουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, που νομίζω σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχει άλλο εκπαιδευτικό σύστημα που ποσοστιαία να βασίζεται σε τόσο μεγάλο ποσοστό αναπληρωτών καθηγητών, με ένα πληθυσμό των μονίμων εκπαιδευτικών με πολύ μεγάλο μέσο όρο ηλικίας και τα λοιπά. Η λύση σε αυτό είναι οι μόνιμοι διορισμοί, ένας σημαντικός αριθμός. Έχουμε κάνει μια μελέτη γι’ αυτό, προχωρήσουμε σε ένα σημαντικότατο αριθμό μόνιμων διορισμών». Αυτό επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου, αναφερόμενος στο θέμα των διορισμών στην εκπαίδευση.

Από την πλευρά της, η κ. Ράμος σημείωσε ότι «εάν η ελληνική οικονομία επανέρχεται στην κανονικότητα και οι συμβάσεις των καθηγητών και δασκάλων, θα πρέπει να επανέλθουν στην κανονικότητα. Και αυτό είναι επείγον. Είναι επείγουσας σημασίας ζήτημα.

Πανελλαδικές και παραπαιδεία

Στη «μείωση του ειδικού βάρους των πανελληνίων εξετάσεων» και στην «επανεξέτσαση των επιπτώσεων της παραπαιδείας στο δημόσιο σχολείο» αναφέρεται η έκθεση του ΟΟΣΑ. Για τον οργανισμό, στην τρέχουσα ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ενσωματωθεί μία χάραξη πολιτικής που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ποιότητας των μαθημάτων στο σχολείο, ώστε να καταπολεμηθεί η παραπαιδεία.

Ο κ. Γαβρόγλου, τόνισε σχετικά: «Η έκθεση θεωρεί ότι το θέμα της παραπαιδείας υπονομεύει τους εκπαιδευτικούς θεσμούς. Δεν είναι θέμα φροντιστηρίων. Το έχω πει δημόσια, το ξαναλέω. Εδώ λοιπόν θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε αυτή τη συζήτηση γιατί είναι μια συζήτηση που γίνεται και σε άλλες χώρες, ότι η παραπαιδεία έχει οδηγήσει στην ακύρωση των εκπαιδευτικών θεσμών. Και βεβαίως μαζί μ’ αυτό έχει ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, ακριβώς στη δική μας λογική ως προς τα θέματα των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια, όχι μόνο πώς επηρεάζουν μ’ αυτό τον εξαιρετικά αρνητικό τρόπο την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων, αλλά ακόμη και για την αποτελεσματικότητα αυτών των εξετάσεων».

Από την πλευρά της, η κ. Ράμος επεσήμανε ότι η παραπαιδεία στην Ελλάδα λειτουργεί περισσότερο ως ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα και εκτίμησε ότι «θα πρέπει να αυξηθεί η ποιότητα προσφοράς των σχολικών μαθημάτων στο σχολείο για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, όπως επίσης να υπάρχει υποστήριξη στους μαθητές που δεν έχουν τόσο υψηλές επιδόσεις με μαθήματα μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου».

Αύξηση χρηματοδότησης

«Η Ελλάδα, για να μπορέσει να εφαρμόσει τις αλλαγές και πολλές από τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση, θα πρέπει οι επενδύσεις που θα κάνει στον τομέα της εκπαίδευσης να είναι ανάλογες της σημασίας που αυτός ο τομέας έχει» αναφέρει ο ΟΟΣΑ σχετικά με τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Μάλιστα, χαρακτηρίζει «απαραίτητη» την ανάκαμψη των δημόσιων πόρων σε αυτόν τον τομέα.

«Είναι αναγκαίο να δοθούν τα χρήματα εκεί που είναι και οι προτεραιότητες. Και η εκπαίδευση είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα για κάθε κράτος» τόνισε η κ. Ράμος.

«Την τελευταία δεκαετία οι δημόσιες δαπάνες στην εκπαίδευση μειώθηκαν κατά 36% σε ονομαστικές τιμές. Οι περικοπές ουσιαστικά επηρέασαν τους καθηγητές, τους δασκάλους και το διδακτικό προσωπικό, ιδιαίτερα στα ζητήματα προσλήψεων και μισθών. Οι προσλήψεις πάγωσαν στον δημόσιο τομέα τα τελευταία 8 χρόνια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη νέων καθηγητών μέσω βραχυπρόθεσμων συμβάσεων, μια κατάσταση η οποία έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα που παρέχεται στα σχολεία και στο εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά»,συμπλήρωσε.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2018, «Εκπαίδευση για ένα Λαμπρό Μέλλον στην Ελλάδα», είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://bit.ly/2HPzqFu

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Διευκρινίσεις του υπ. Παιδείας για τα όσα αναφέρει η Ιερά Σύνοδος για το μάθημα των θρησκευτικών

Σε διευκρινίσεις προέβη νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για τα όσα αναφέρει σε δελτίο Τύπου η Διαρκής...

Close