Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου θα έπρεπε να αποτελεί υποσημείωση στη διακήρυξη των καθηκόντων του. Oscar Louis Forel, 1891-1982, Ελβετός ψυχίατρος

Παρουσίαση του Αρχείου Γ. Πεσμαζόγλου

24 Ιουνίου, 2019

Το αρχείο του Ιωάννη («Γιάγκου») Πεσμαζόγλου, το οποίο παραχωρήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο της ΤτΕ (ΙΑΤΕ) στο Κεντρικό Κατάστημα στην Αθήνα, παρουσία της συζύγου του Μιράντας

Στη δράση και στην προσωπικότητα του Γ. Πεσμαζόγλου αναφέρθηκε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας. Όπως υπογράμμισε, ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι απόψεις του για την οικονομική ανάπτυξη.

Πολύ πριν από τις σημερινές συζητήσεις για το «νέο παραγωγικό μοντέλο» της ελληνικής οικονομίας, ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου υποστήριξε την ανάγκη προώθησης ενός αναπτυξιακού προτύπου με βάση τη γνώση και την καινοτομία που θα επέτρεπαν την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Ο Γ. Πεσμαζόγλου, ως ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της οικονομικής ενοποίησης της Ελλάδας με την ΕΟΚ, αντιλήφθηκε εξαρχής τους κινδύνους της εσωστρέφειας και τη σημασία της εξειδίκευσης στον τομέα των εμπορεύσιμων αγαθών, ειδικά για μία μικρή χώρα-μέλος μιας ευρύτερης οικονομικής ένωσης, πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.

«Πολλές από τις πρόσφατες οικονομικές μας περιπέτειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η χώρα είχε υιοθετήσει εγκαίρως ένα πιο εξωστρεφές οικονομικό μοντέλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι Γιάγκος Πεσμαζόγλου πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ, οι οποίες οδήγησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας των Αθηνών, το 1961. Όπως επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας «επίμονος και μαχητικός – χωρίς όμως ποτέ να ωθεί τη διαπραγμάτευση στα άκρα- πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της χώρας. Ως πρόεδρος των ελληνικών επιτροπών συνεργασίας με την ΕΟΚ και αργότερα ως ευρωβουλευτής, εξακολούθησε να υπηρετεί το ευρωπαϊκό όραμα και τη θέση της Ελλάδας σε αυτό. Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ένας από τους αρχιτέκτονες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» κατέληξε.

Read previous post:
Επίσκεψη Δ. Κουτσούμπα στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου – Περιοδεία σε Λάρισα και Πάτρα

Τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου (17ο χλμ Εθν.

Close