Το σαιξπηρικό θεατρικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε ελληνοτουρκική συμπαραγωγή, παρακολούθησε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό της Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Την παράσταση παρακολούθησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος επίσης βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες στο πλαίσιο του 6ου γύρου συνομιλιών για τη θετική ατζέντα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη, παρουσιάζεται σε τρεις γλώσσες – ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά – και ο θίασος αποτελείται από Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς. Το έργο έφερε κοντά τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς Ελλάδας και Τουρκίας, συνεισφέροντας στην οικοδόμηση πολιτιστικής γέφυρας και θετικού κλίματος, ανάμεσα τους δύο λαούς.
Το έργο, το οποίο έκανε πρεμιέρα χθες στην Κωνσταντινούπολη (στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, ΑΚΜ), θα συνεχίσει να παίζεται μέχρι την Κυριακή 28 Απριλίου, ενώ παρουσιάστηκε ήδη στις 21 και 22 Απριλίου στην Άγκυρα.
Σε από κοινού δηλώσεις των δύο υπουργών, λίγο μετά τη συνάντησή τους, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι είχε μια πολύ καλή ατζέντα με τον Τούρκο ομόλογό της, ενώ για τη συνεργασία των Ελλήνων και Τούρκων ηθοποιών και συντελεστών πάνω στο έργο του Σαίξπηρ εξέφρασε την άποψη ότι είναι μια πολύ καλή αρχή για να μπορέσουμε να συσφίξουμε περισσότερο τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο λαών.
Η υπουργός είπε επίσης ότι και οι δύο πλευρές, Έλληνες και Τούρκοι, συμφώνησαν ότι οι αυτές οι πολιτιστικές σχέσεις «πρέπει να ενισχυθούν και θα ενισχυθούν».
Αναφερόμενη η κ. Μενδώνη στην κοινή ελληνοτουρκική θεατρική παράσταση – με προφανή τον συμβολισμό της τόσο όσον αφορά στο ίδιο το έργο, όσο και τα μηνύματα που βγαίνουν από αυτή τη συνεργασία – είπε με νόημα ότι «είναι ένα έργο που δείχνει πόσο αδιέξοδες μπορεί να είναι, τις περισσότερες φορές, σχέσεις παλιές εχθρικές που διαιωνίζονται, αλλά και πώς όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να υπερκεραστούν και να υπερνικηθούν με την ανθρώπινη επαφή».
Αναλυτικά η δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη:
«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας να είμαι σήμερα εδώ για να παρακολουθήσουμε μαζί την πρώτη παράσταση του “Ρωμαίου και της Ιουλιέτας” που θα γίνει σε λίγο σε αυτόν το εξαιρετικό πολιτιστικό χώρο.
Όπως σας είπε ήδη ο κύριος υπουργός, είχαμε μία εξαιρετικά καλή διμερή ατζέντα. Συζητήσαμε θέματα τα οποία αφορούν τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών και φυσικά και από τις δύο πλευρές είπαμε και συμφωνήσαμε ότι οι σχέσεις αυτές πρέπει να ενισχυθούν και θα ενισχυθούν.
Ανταλλάξαμε πολύ θετικές απόψεις, προσβλέπουμε ότι στο αμέσως επόμενο μέλλον θα έχουμε ήδη σειρά εκδηλώσεων και στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και στον σύγχρονο πολιτισμό.
Σήμερα όμως είμαστε εδώ, είμαι εδώ ειδικά για αυτή την παράσταση. Αυτό το αριστούργημα του Σαίξπηρ που σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μία από τις σημαντικότερες ιστορίες αγάπης, στο πλαίσιο όμως ενός δράματος. Είναι ένα έργο που δείχνει πόσο αδιέξοδες μπορεί να είναι, τις περισσότερες φορές, σχέσεις παλιές εχθρικές που διαιωνίζονται, αλλά και πώς όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να υπερκεραστούν και να υπερνικηθούν με την ανθρώπινη επαφή. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τους εμπνευστές αυτής της κοινής παράστασης, από την ελληνική πλευρά τον Λευτέρη Γιοβανίδη και από την τουρκική τον γενικό διευθυντή των Κρατικών Θεάτρων κύριο Ταμέρ Καράνταγι και φυσικά τους ηθοποιούς και των δύο πλευρών που μετέχουν στις συγκεκριμένες παραστάσεις. Ήδη, από ό,τι με έχουν τουλάχιστον πληροφορήσει οι συνεργάτες μου, στην Άγκυρα όπου παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη παράσταση έτυχε εξαιρετικά θετικών και ευμενών σχολίων και κριτικών.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι μία πολύ καλή αρχή για να μπορέσουμε να συσφίξουμε περισσότερο τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο λαών και ήδη έχουμε θετικές τέτοιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, έξω από την επίσημη ατζέντα των δύο υπουργείων, φορείς και της Ελλάδος και της Τουρκίας έχουν αρχίσει να έχουνε συστηματικές πολιτιστικές σχέσεις και ανταλλαγές.
Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον υπουργό. Αγαπητέ Μεχμέτ θα σε περιμένω στην Αθήνα σε λίγες ημέρες όπου στις 16 Μαΐου θα παρουσιαστεί στο μέγαρο Μουσικής η συγκειμένη παράσταση. Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι και εδώ και στην Ελλάδα το κοινό θα αγκαλιάσει θερμά αυτή τη συγκριμένη παράσταση».
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ είπε ότι είχε μια παραγωγική συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό, υπογραμμίζοντας ότι η οικουμενικότητα της τέχνης αποτελούσε πάντα κοινή στέγη για την ανθρωπότητα. «Η τέχνη έχει φιλοξενήσει τις πιο όμορφες και ουσιαστικές ενώσεις. Προσπαθούμε και εμείς να την προστατεύσουμε, να συμβάλουμε και να προσθέσουμε αξία σε αυτήν. Πιστεύω ότι αυτό το έργο θα είναι μόνο η αρχή», είπε ο Τούρκος υπουργός.
«Φέρνουμε αυτό το έργο με μια διασκευή που οι καλλιτέχνες μας ερμηνεύουν εμπνευσμένοι από το δικό τους πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο. Ενώ οι οικογένειες στο έργο μιλούν μεταξύ τους στη μητρική τους γλώσσα, όταν συναντηθούν θα επικοινωνήσουν στα αγγλικά, τη μόνη κοινή γλώσσα που γνωρίζουν. Αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στη διερεύνηση των οικουμενικών συναισθημάτων, εμβαθύνοντας στην ανθρώπινη φύση μέσα από την αλληλεπίδραση διαφορετικών γλωσσών και πολιτισμών. Μέσω αυτής της σύγχρονης προοπτικής και της νέας ερμηνείας του έργου, φέρνουμε επίσης κοντά τη βαθιά ριζωμένη πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας και της Ελλάδας και συμβολίζουμε την εμβάθυνση του πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών», επισήμανε ο κ. Έρσοϊ.
Υπενθύμισε ότι οι πρόβες του έργου ξεκίνησαν στις 18 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και ότι θα πραγματοποιηθούν συνολικά 13 παραστάσεις στις δύο χώρες. Προγραμματίζεται επίσης η συμμετοχή του στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρατικών Θεάτρων της Αττάλειας, που θα διεξαχθεί μεταξύ 17 και 27 Μαΐου. Επίσης, θα ανέβει σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας και της Ελλάδας τους καλοκαιρινούς μήνες και την ερχόμενη θεατρική σεζόν, ενώ θα συμμετάσχει σε σημαντικά θεατρικά φεστιβάλ στην Ευρώπη.
«Θα ήθελα να εκφράσω ότι θα χαρούμε να εργαστούμε σε συντονισμό και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς της Ελλάδας, προκειμένου να αναπτύξουμε τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και να τις μεταφέρουμε σε υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ.
Καταλήγοντας, ο Τούρκος υπουργός ευχαρίστησε την Ελληνίδα ομόλογό του Λίνα Μενδώνη, τον σκηνοθέτη Λευτέρη Γιοβανίδη, τους καλλιτέχνες του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και των Κρατικών Θεάτρων, καθώς και όλη την ομάδα που εργάστηκαν στα παρασκήνια.
Το πρωί της Παρασκευής, η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε τη νήσο Πρίγκηπο, στην προβλήτα της οποίας ο δήμαρχος Πριγκηποννήσων, Ερτζάν Άκπολατ, της επιφύλαξε θερμή υποδοχή και ακολούθησε επίσκεψη στο δημαρχείο. Ακολούθως, την υπουργό υποδέχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων ο μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, ένα πεντάοροφο επιβλητικό ιστορικό ξύλινο κτήριο του 19ου αιώνα, το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο στην Ευρώπη και σήμερα χρήζει άμεσης αναστήλωσης για να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά.
Την υπουργό Πολιτισμού συνοδεύει στην διήμερη επίσκεψή της, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ