Ο φανατισμός είναι η μόνη μορφή θέλησης που μπορεί να διαπνέει τους αδύναμους και τους ντροπαλούς. Friedrich Wilhelm Nietzsche, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος.

Παρίσι 2024-Η Ολυμπιακή Φλόγα επέστρεψε στην ηπειρωτική Γαλλία με αίγλη… μέσα από τα βάθη της θάλασσας (p,v)

18 Ιουνίου, 2024

 Η Ολυμπιακή Φλόγα επέστρεψε σήμερα (18/6) στην ηπειρωτική Γαλλία, ενώ αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας από την πρωταθλήτρια της ελεύθερης κατάδυσης Αλίς Μοντολό στη Βιλφράνς-συρ-Μερ, στη γαλλική Ριβιέρα, πριν από λαμπερές Κάννες και το Μονακό.
 
 Μετά από ένα πέρασμα από την Ταϊτή και ένα ταξίδι με πλοίο στη Γουαδελούπη, στη συνέχεια, στη Μαρτινίκα, νησιά των Αντιλλών, η Φλόγα βυθίστηκε περίπου σαράντα μέτρα στη Μεσόγειο, στο λιμάνι Βιλφράνς, ένα προνομιακό μέρος για εξάσκηση σε άπνοια λόγω του βάθους της από ρεύματα.
 Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα «βυθίζεται»: αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ το 2000 είχε περάσει σχεδόν τρία λεπτά υποβρύχια κοντά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι (Ρωσία) το 2014, οι δύτες εναλλάσσονταν σε ένα βάθος 13 μέτρων στη λίμνη Βαϊκάλη.
 Και στις δύο περιπτώσεις, καινοτόμες χημικές λύσεις είχαν επιτρέψει την καύση, ή την ψευδαίσθηση της καύσης, κάτω από το νερό. 
 Αλλά για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, οι Γάλλοι επέλεξαν μια μικρή δεξαμενή κατάδυσης και ένα σύστημα LED που ελέγχεται από έναν μικροελεγκτή για να δώσει την εμφάνιση μιας πραγματικής φλόγας.

 Στη συνέχεια, η κλασική Φλόγα έφυγε για τις Κάννες, όπου είχε ήδη ανέβει τα σκαλιά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ κινηματογράφου τον Μάιο. 
 Τη Φλόγα μετέφερε η Αμερικανίδα ηθοποιός Χάλι Μπέρι και μετά η ποδοσφαιριστής Μέγκαν Ραπινό, περιτριγυρισμένη από μια αντιπροσωπεία Αμερικανών αθλητών, συμπεριλαμβανομένου του σνόουμπορντ και σκέιτερ Σαν Γουάιτ. 
 
 Στην αρχή του απογεύματος, η Λαμπαδηδρομία έκανε παράκαμψη προς το Μονακό, όπου ο οδηγός της Formula 1 Σαρλ Λεκλερ ξεκίνησε και ο πρίγκιπας Αλβέρτος II και η σύζυγός του Σαρλίν ήταν μαζί οι τελευταίοι.
 Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Αλβέρτος Β’ συμμετείχε πολλές φορές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ο παππούς του Τζον Κέλι, πατέρας της πριγκίπισσας Γκρέις, ήταν χρυσός Ολυμπιαονίκης στην κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924. Πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης, η Σαρλίν πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ με τα χρώματα της Νοτίου Αφρικής.

 Στο τέλος της ημέρας, τη Φλόγα θα μεταφέρουν πρέπει να ανέβει και σε ολόκληρη την Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ (Promenade des Anglais), την παραλιακή λεωφόρο  στη Νίκαια, θα μεταφέρουν αρκετοί εκπρόσωποι των θυμάτων της επίθεσης της 14ης Ιουλίου 2016, που άφησε 86 νεκρούς.
 Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου Στεφάν Ντιαγκανά θα ανάψει το βωμό γύρω στις 7:20 μ.μ. (20:20 ώρα Ελλάδας), παρουσία της υπουργού Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά-Καστερά.

 Α. Βαζογιάννης