Δεν μ' ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους μ' ένα κριτήριο: την αρετή. Για μένα, κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος. ~Μέγας Αλέξανδρος | (Βασιλεύς Μακεδόνων ) | 356-323 π.Χ.

Παράσταση αφιερωμένη στη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

25 Νοεμβρίου, 2020

Η παράσταση «Όλγα» του ηθοποιού- συγγραφέα Μιχάλη Κοβανίδη, σε σκηνοθεσία – ερμηνεία Καλλιόπης Ευαγγελίδου, πρωτοανέβηκε σε παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών πριν από τρία χρόνια, το 2017, στο πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Ν. Σερρών, την Αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Σερρών, την Ένωση Γυναικών Ελλάδας παράρτημα Σερρών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. 

Η παράσταση αυτή, με θέμα τη βία μέσα στην οικογένεια, φαινόμενο που σύμφωνα με διεθνείς μελέτες έχει διογκωθεί στην εποχή της πανδημίας, αποκτά διπλά επίκαιρο χαρακτήρα, και θα προβληθεί απόψε στις 21:00 ζωντανά, live streaming μέσα από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού (ΚΕΠΟ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο facebook και από την πλατφόρμα estage.gr στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΚΕΠΟ με τίτλο «Πάμε θέατρο;».

Η αποψινή παράσταση είναι αφιερωμένη και στηρίζει το «Σπίτι της Μαρίας», μια «κιβωτός» για άγαμες εγκυμονούσες κοπέλες και οι ανύπαντρες μητέρες, που θέλουν να επανακάμψουν από την κακοποίηση ή την εγκατάλειψη, στον ξενώνα υποδοχής και προστασίας του Ορθόδοξου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος», που βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης.

Την ικανοποίησή της για τη στήριξη της δομής αυτής εξέφρασε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Καλλιόπη Ευαγγελίδου, η οποία απόψε με τον γυναικείο μονόλογο για την ενδοοικογενειακή βία αναμετράται ότι μόνο με το φαινόμενο αυτό, αλλά και με την πρωτόγνωρη συνθήκη να παίξει σε ένα άδειο θέατρο, με τους θεατές να παρακολουθούν από τους υπολογιστές τους. 

«Είναι σαφές ότι το θέατρο είναι ζωντανή τέχνη. Έχει σαν προϋπόθεση το συγχρωτισμό. Ο θεατής δίνει τρομερή δύναμη στον ηθοποιό. Η ενέργεια του κόσμου μεταβάλλει κάθε φορά το θέαμα», εξηγεί, για να προσθέσει ότι στη φαντασία και στο μυαλό των ηθοποιών υπάρχει πάντοτε ένα κοινό. «Αυτό που πρέπει να κάνω απόψε είναι να επεκτείνω τον φανταστικό μου κόσμο». 

Περισσότεροι από 30.000 δήλωσαν συμμετοχή για τον «Ραφτάκο των Λέξεων»

«Συγκινητικό,  σύμφωνα με την πρόεδρο και καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου, το ενδιαφέρον του κόσμου για την παιδική παράσταση «Ο Ραφτάκος των λέξεων» από την ομάδα θεάτρου «Μικρός Βορράς». Η παράσταση θα προβληθεί livestreaming το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, στις 19:00, και ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να την παρακολουθήσουν στη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού στο facebook 22.000 άνθρωποι και στην πλατφόρμα estage.gr περίπου 10.000.
«Μας έχουν πάρει μέχρι από την Ελβετία να μας ενημερώσουν ότι θα παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη παράσταση», σημειώνει η κ. Μυκωνίου. Η παράσταση «Ο Ραφτάκος των λέξεων» σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, είναι αφιερωμένη και στηρίζει το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο. Το κοινό, αντί εισιτηρίου μπορεί να καταθέτει ό,τι ποσό μπορεί στους φορείς που στηρίζει η κάθε παράσταση.

Η ενότητα «Πάμε Θέατρο» συνεχίζεται στις 4 Δεκεμβρίου με την παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου, του Federico Garcia Lorca από το «Θέατρο του Άλλοτε» και στις 7 του μήνα με τις ιστορίες του Αρκά «ΖΩΗ ΜΕΤΑ» από την εταιρεία θεατρικών παραγωγών «Μέθεξις» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά.

Δήμητρα Κεχαγιά