Εκατομμύρια είχαν δει το μήλο να πέφτει, αλλά μόνο ο Νεύτων ρώτησε γιατί. Bernard Baruch, 1870-1965, Αμερικανός επιχειρηματίας & πολιτικός

Παραποτάμιος πεζόδρομος σαν κορδέλα σε πάρκο στη Σαγκάη

7 Δεκεμβρίου, 2021

Σε αναγέννηση, στη Σαγκάη, μιας εγκαταλελειμμένης ακροποταμιάς προχώρησε μέσα σε 24 μήνες το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARK Architects. Πλέον, η συνοικία Minhang διατίθεται για εμπορικές, τεχνολογικές και άλλες χρήσεις, με συνδετικό κρίκο το καινούργιο αστικό πάρκο που γεφυρώνει τις δύο όχθες του ποταμού. Στο πλαίσιο της αναγέννησης της ακροποταμιάς, το αρχιτεκτονικό γραφείο δημιούργησε έναν πεζόδρομο αναψυχής σαν λωρίδα μήκους 750 μέτρων.

Η ομάδα των αρχιτεκτόνων επιζήτησε να γεννήσει μια αίσθηση χώρου που διευκολύνει τις συνδέσεις μεταξύ των πεζών και προωθεί ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης. Στον σχεδιασμό, το επαναλαμβανόμενο μοτίβο είναι ένα μόνον κύτταρο διατόμου (μονοκυτταρικά φύκια, με ποικιλία όμορφων μορφών, τα οποία καθαρίζουν με φυσικό τρόπο το νερό). Η ομάδα μετέτρεψε, αφαιρετικά, τη μορφή του διατόμου σε δυσδιάστατα και τρισδιάστατα αντικείμενα που ζωντανεύουν την ακροποταμιά και αφηγούνται την ιστορία της αναγέννησης του περιβάλλοντος.