Η βία, είτε φυσική είτε ψυχική, είναι μια αναζήτηση της ταυτότητας και του νοήματος. Όσο λιγότερη ταυτότητα, τόσο μεγαλύτερη βία. Marshall McLuhan, 1911-1980, Καναδός επικοινωνιολόγος

«Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές το άρθρο 16» τόνισε η Θεανώ Φωτίου στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

12 Φεβρουάριος, 2019

Η πρόταση μας που αφορά 17 μόνο άρθρα, αποφεύγει τον τυφλό συνταγματικό μαξιμαλισμό που επιχειρεί η ΝΔ, η οποία θέλει να αλλάξει τα μισά άρθρα του Συντάγματος χωρίς να λέει και σε ποια κατεύθυνση θέλει να τα αλλάξει. Το ίδιο έγινε το 2001 και 2008, που δυο συνταγματικές αναθεωρήσεις απέτυχαν. Εμείς επιθυμούμε ευρείες συναινέσεις για να αντέξει η συνταγματική αναθεώρηση και στο μέλλον».

Αυτό υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ για την πρότασή της για αλλαγές στο άρθρο 16, και την «συστηματική προσπάθειά της» να καταργηθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΙ. 

«Είστε, νυν και ΑΕΙ σε σύγχυση, κύριοι της ΝΔ. Ο δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΙ δεν είναι εμμονή της Αριστεράς, αλλά ο μόνος τρόπος για την ελεύθερη ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας, για τη διάχυση της γνώσης και για την ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε αυτήν», τόνισε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε:

«Το πανεπιστήμιο εξ’ ορισμού παράγει και αναπαράγει την γνώση, καθώς και τον διδακτικό φορέα που διαχειρίζεται την γνώση και την έρευνα, αλλιώς δεν είναι πανεπιστήμιο. 

Γι’ αυτό, το Σύνταγμα αναφέρεται ρητά στα χαρακτηριστικά των δημόσιων πανεπιστήμιων, που υπηρετούν το αυτοδιοίκητο και την ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας. Και τα δύο αυτά στοιχεία δεν μπορούν να υπάρχουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, είτε αυτά είναι κερδοσκοπικά, είτε μη κερδοσκοπικά. Ιδιωτικά ΑΕΙ είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα εκτός της δημοκρατίας, και μάλιστα όχι καλής ποιότητας».  

«Είναι η δεύτερη φορά που η Βουλή συζητάει την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας του δημόσιου πανεπιστημίου. Την πρώτη φορά παραλίγο να διασπαστεί το – τότε ακόμα ισχυρό – ΠΑΣΟΚ και η επίθεση στην ανώτατη παιδεία αποκρούστηκε. Τώρα ευτυχώς η πλειοψηφία της Βουλής είναι αντίθετη, και ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης θα διασωθεί. Αυτό είναι η παρακαταθήκη της Αριστεράς για τις επόμενες γενιές» κατέληξε η κ. Φωτίου.

Read previous post:
Ο Π. Σάντσεθ θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αμέσως μετά την αναμενόμενη καταψήφιση του προϋπολογισμού

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Ισπανίας αναμένεται να ηττηθεί αύριο σε μια κρίσιμη ψηφοφορία της βουλής για τον προϋπολογισμό και ο...

Close