Σ' αυτήν τη ζωή τίποτα δεν είναι σίγουρο εκτός από το θάνατο και τους φόρους. - Βενιαμίν Φρανγκλίνος, 1706-1790, Αμερικανός πολιτικός και διανοητής

«Παπαστράτος»: «Η μείωση της βλάβης στην καθημερινότητά μας»

25 Ιανουαρίου, 2023

«Φιλοδοξούμε η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες, αν όχι η πρώτη χώρα σε όλο τον κόσμο, που θα κάνει το τσιγάρο παρελθόν», επισήμανε, στην εκδήλωση κοινωνικού διαλόγου με θέμα, «Η μείωση της βλάβης στην καθημερινότητάς µας», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Electra Palace, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η γενική διευθύντρια Λειτουργικών ∆ραστηριοτήτων, Dimand Real Estate Development Όλγα Ίτσιου και ο γενικός διευθυντής Α. Ισµαήλος Mercedes-Benz Νίκος Πρέζας.

«Το τελευταίο διάστημα τρεις στους δέκα καπνιστές, έχουν υιοθετήσει κάποια από τα εναλλακτικά προϊόντα, είτε ηλεκτρονικό τσιγάρο, είτε θερμαινόμενο προϊόν καπνού και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή, το τσιγάρο θα φαίνεται μειοψηφία και στην Ελλάδα. Με το ρυθμιστικό καθεστώς που υπάρχει, την ανοιχτότητα των καπνιστών σε νέα προϊόντα, με την καλή και έγκαιρη πληροφόρηση και τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών, της πολιτείας της επιστημονικής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας, το τσιγάρο θα είναι μειονότητα στη χώρα πολύ γρήγορα» υπογράμμισε ο κ. Καργαρώτος.

Αναφερόμενος στη μείωση της βλάβης, εξήγησε πως δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι κάτι που το βλέπουμε ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας είπε, επισημαίνοντας κάποια απτά παραδείγματα δίπλα μας, πολύ καθημερινά όπως: οι ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα, τα προφυλακτικά ή ακόμα και τα εμβόλια, είναι τέτοια παραδείγματα που όλοι τα χρησιμοποιούμε και είμαστε εξοικειωμένοι με αυτά και αναφορικά με το κάπνισμα υπάρχουν πραγματικά, η επιστήμη και η τεχνολογία, που μας έχουν φέρει σ’ ένα σημείο όπου νέα προϊόντα, εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης, δυνητικά μειωμένης βλάβης και αυτά, μπορούν πραγματικά να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα του καπνίσματος. 

«Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη είναι ένα ζητούμενο, για μας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τη Κυβέρνηση. Είναι αρκετά σημαντικό ότι σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και τη συνεργασία μεγάλων ιδιωτικών φορέων», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε πως, «η βελτίωση της υγείας ιδιαίτερα, μετά την μεγάλη αυτή μάστιγα της πανδημίας, ανέβηκε τόσο ψηλά στην καθημερινή μας αγωνία, έτσι ώστε να φροντίζουμε όλοι για να μειώσουμε την βλάβη που μπορεί να προκαλέσει οτιδήποτε στην υγεία». 

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος σχολιάζοντας τη μείωση της βλάβης που προκαλούν τα νέα καπνικά προϊόντα και συγκεκριμένα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, σημείωσε πως, «τα ευρήματα του βρετανικού οργανισμού δημόσιας διοίκησης, που έχει ποσοτικοποίηση αυτή τη βλάβη, μιλάνε για 95% μειωμένη βλάβη σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο που όλοι ξέρουμε».

Είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε όλοι, είπε, γι’ αυτό είναι αξιέπαινη η προσπάθεια της εταιρείας Παπαστράτος, έτσι ώστε να δούμε κάθε βλάβη που μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε κακή συνήθεια, αλλά και οποιαδήποτε ατέλεια υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή, στις υποδομές μας, να βελτιωθεί και να φροντίσουμε έτσι ώστε η πόλη μας, η χώρα, μας να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην καθημερινότητα του πολίτη. Ένας υγιής πολίτης, σημείωσε ο δήμαρχος, είναι ένας πολίτης που πραγματικά μπορεί να συντελέσει έτσι ώστε η πόλη μας να αγγίξει αυτά τα αποτελέσματα που θέλουμε όλοι για το αύριο, για το μέλλον.

Η συζήτηση αφορά και στο περιβαλλοντικό κομμάτι, τόνισε η η γενική διευθύντρια Λειτουργικών ∆ραστηριοτήτων, Dimand Real Estate Development Όλγα Ίτσιου και εξήγησε πως, «εμείς ως Dimand, ουσιαστικά θέλουμε να τοποθετηθούμε στο αντίκτυπο που έχει η κτιριακή δόμηση στο περιβάλλον γενικότερα και πως αυτό μπορεί να επιφέρει θετικές εξελίξεις στην κλιματική αλλαγή και στο ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Σε ένα πολύ επιβαρυμμένο περιβάλλον». 

«Υπάρχει ένας κοινοτικός στόχος για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, τον οποίο για να τον πιάσουμε εδώ στην Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ», είπε και ανέφερε ότι, «οι βασικές λύσεις, είναι να αναβαθμιστεί το κτηριακό απόθεμα, που είναι πάρα πολύ έντονο στην Ελλάδα γενικά. ‘Αρα ουσιαστικά να μην χτίζουμε καινούρια πράγματα, άρα να ανακατασκευάζουμε τα είδη υφιστάμενα, έτσι ώστε το embodied carbon, να είναι πολύ χαμηλότερο και να δημιουργούμε βιοκλιματικά κτήρια, ώστε να χαμηλώνουμε και τις εκπομπές ρύπων αλλά και να μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας και γενικά όλα τα λειτουργικά έξοδα των μισθωτών, ιδιοκτητών».

Ο γενικός διευθυντής Α. Ισµαήλος Mercedes-Benz Νίκος Πρέζας, υπογράμμισε πως, «η σημερινή μας συμμετοχή σε αυτή την εκδήλωση, έχει να καταδείξει πως ο κλάδος του αυτοκινήτου, είναι ένα παράδειγμα, μέσω του οποίου, η καινοτομία έχει οδηγήσει στη μείωση της βλάβης στην καθημερινότητα, που είναι και το θέμα μας. Κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από την τρομακτική βελτίωση της ασφάλειας των αυτοκινήτων, αλλά και τα τελευταία χρόνια πως η νέα τεχνολογία και η ενσωμάτωσή της στην κινητικότητα έρχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της βλάβης ακόμη και με την πρόληψη των ατυχημάτων». 

«Στην αυτοκίνηση αρχίζουν και αποδέχονται πως πρέπει να σταματήσουμε να κινούμαστε με αυτοκίνητα. Οι εναλλακτικές μορφές κινητικότητας θα είναι αυτές που θα δώσουν τη λύση. Ο διαμερισμός των αυτοκινήτων δηλαδή να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοκίνητα όταν τα χρειαζόμαστε με κράτηση από μία εφαρμογή στο δρόμο, συνέργεια με τον δήμο για να βρούμε θέσεις παρκαρίσματος και γενικά να έχουμε διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης ανάλογα με τις ανάγκες μας, αυτό είναι κάτι που εφαρμόζεται ήδη στην Ευρώπη με πολύ καλά αποτελέσματα. Στο μέλλον θα πάμε από την κτήση, στη χρήση των μέσων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρέζας.

Είναι πολύ σημαντικό, είπε, να αναδείξουμε κι εμείς μέσα από τον κλάδο μας, πως συμβάλουμε σε μία πιο ασφαλή οδήγηση, αλλά και σε μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη αναφορικά με το αποτύπωμα που αφήνει ο κλάδος μας στο περιβάλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει  όπως σημείωσε με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα νέα μέσα, όπως η ηλεκτροκίνηση. Επίσης διευκρίνισε πως το ρυθμιστικό πλαίσιο, έρχεται να συμβάλει σε αυτό, γιατί δεν γίνονται όλα αυτοβούλως, αλλά μέσα από την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την ενημέρωση των πολιτών, ώστε να βοηθήσουμε στη διείσδυση των νέων τεχνολογιών και στην αφομοίωσή τους από τους καταναλωτές.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου