Η λύση της κυβέρνησης σ΄ ένα πρόβλημα είναι συνήθως εξίσου κακή με το  πρόβλημα. Milton Friedman, 1912-2006, Αμερικανός οικονομολόγος

Παπαδημούλης, Μαριάς, Χουντής παρεμβαίνουν στη συζήτηση για την «Ετήσια έκθεση της ΕΚΤ για το 2016″

6 Φεβρουαρίου, 2018

Με αφορμή τη συζήτηση για την «Ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2016», οι ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλης, Ν. Μαριάς και Ν. Χουντής εξέφρασαν το αίτημα να προχωρήσει η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων και τις διαφωνίες τους για τις πολιτικές που αφορούν τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Δ. Παπαδημούλης: «Να προχωρήσει άμεσα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων»

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθυνόμενος προς τoν Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και προς τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Αρμόδιο για το Ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε ότι «σας επικρίνουμε γιατί δεν συμβάλλετε όσο πρέπει για να προετοιμαστεί η Ευρωζώνη και η ΕΈ για την επόμενη κρίση και για την επόμενη ύφεση. 
Σας επικρίνουμε, γιατί χρειάζεται να στραφούμε ταχύτερα και εντονότερα από τη λιτότητα, προς πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Γιατί η λογοδοσία και η ενίσχυσή της πρέπει να εξασφαλιστεί όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. 
Και σας καλούμε να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις συστάσεις του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή για την ενίσχυση και της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας». 
Κλείνοντας, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων και πολιτικές εναρμόνισης, που να κλείσουν τις μαύρες τρύπες μέσα από τις οποίες περνά η εκτεταμένη φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών, αλλά και τα συστήματα απάτης και κλοπής του ΦΠΑ, μέσω των οποίων χάνουν και η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη τεράστια ποσά σε βάρος των Ευρωπαίων φορολογουμένων».
Ν. Μαριάς για τρόικα, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς:
Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς επεσήμανε ότι  «οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως μέλος της τρόικας για την μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο είναι τεράστιες και αυτό έχει συνομολογηθεί ακόμη και από τον κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος δήλωσε ότι τα μνημόνια διέσωσαν τις ξένες τράπεζες και όχι την Ελλάδα. Και όμως η ΕΚΤ συνεχίζει το business as usual σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια απαιτώντας την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προκειμένου τα κοράκια να αρπάξουν τα σπίτια των Ελλήνων».
 «Επιπλέον», συνέχισε: «η ΕΚΤ εξακολουθεί παράνομα να αρνείται την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση των Ελληνικών εταιρικών ομολόγων καθώς και των κρατικών Ελληνικών ομολόγων. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος μόνο για τη διετία 2015-2016 δαπάνησε 42,5 δις ευρώ για τη συμμετοχή της στην ποσοτική χαλάρωση». 
Απευθυνόμενος στον Μάριο Ντράγκι, ο κ. Μαριάς κατέληξε: «κ. Ντράγκι, για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι επιτέλους πρέπει η ΕΚΤ να αποχωρήσει από την τρόικα προκειμένου να παύσει η σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει στο πλαίσιο της ΕΚΤ, μια και η ΕΚΤ φοράει 4 καπέλα αφού είναι μέλος της τρόικας, είναι δανειστής των κρατών μελών, ελέγχει τις συστημικές τράπεζες και υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη νομισματική αρχή».

Ν. Χουντής: «Να μην πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση τα ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα εάν δεν επιστραφούν τα υπερκέρδη από τα ελληνικά ομόλογα» 
Να μην πληρώσει τα ελληνικά ομόλογα,SMPs-ANFAs, που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των κρατών μελών της Ευρωζώνης, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σε περίπτωση που δεν επιστραφούν τα υπερκέρδη που αποκόμισε το Ευρωσύστημα από την κερδοσκοπική συμπεριφορά του το 2012.
Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας καταδίκασε την κερδοσκοπική συμπεριφορά του Ευρωσυστήματος, δηλαδή της ΕΚΤ και των Εθνικών ΚΤ, που το 2012 εξαίρεσαν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν από τη διαδικασία κουρέματος του PSI, αποκομίζοντας σχεδόν 6.2 δις ευρώ σε κέρδη, και κάλεσε τον Μάριο Ντράγκι να επιστρέψει, χωρίς όρους, τα κέρδη αυτά στην Ελλάδα ώστε να ακυρωθούν τα μέτρα λιτότητας που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση για τα επόμενα 36 χρόνια.
Στη συνέχεια της παρέμβασής του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επιτέθηκε στις πολιτικές απομείωσης των κόκκινων δανείων της ΕΚΤ και των κρατών-μελών που σε πολλές περιπτώσεις απειλούν το θεμελιώδες δικαίωμα της στέγασης για χιλιάδες ευρωπαίους πολίτες.
Καταλήγοντας, ο Νίκος Χουντής κάλεσε του ευρωβουλευτές να στηρίξουν τις δύο τροπολογίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς, GUE-NGL, για τα δύο αυτά θέματα, στην ψηφοφορία για την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ για το έτος 2016.
Ν.Μ.

 

 

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Κίνητρα για επενδύσεις στην οπτικοακουστική παραγωγή παρουσίασε ο Ν. Παππάς στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, όπου θα έχει επαφές τόσο με...

Close