Η ίδια η απελπισία, αν συνεχιστεί για πολύ καιρό, μπορεί να γίνει ένα είδος καταφυγίου όπου μπορεί κανείς να βολευτεί και να αισθάνεται άνετα. Charles-Augustin Sainte-Beuve, 1804-1869, Γάλλος κριτικός

Πανώλη αιγοπροβάτων: Τηλεφωνική επικοινωνία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας & Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, με τον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα

9 Αυγούστου, 2024

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ΕΕ για την ενεργοποίηση μηχανισμών που θα διασφαλίσουν και από ευρωπαϊκούς πόρους αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, των οποίων τα αιγοπρόβατα χάθηκαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, επικοινώνησε σήμερα με τον κ. Κώστα Τσιάρα.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία της με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Ευρωπαία Επίτροπος ενημερώθηκε από τον κ. Τσιάρα για την επιδημιολογική εξέλιξη της νόσου της πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και των Περιφερειών για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 687/2020 για τον περιορισμό και την εκρίζωση της πανώλης.

Ο κ. Κώστας Τσιάρας επανέλαβε στην Ευρωπαία Επίτροπο το αίτημα που διατύπωσε στην επιστολή του τόσο προς την ίδια όσο και στους 26 ομολόγους του της ΕΕ, αλλά και στον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας, Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι, ότι είναι επιτακτική η παροχή οικονομικής βοήθειας από την Ένωση όχι μόνο για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με το υψηλότερο δυνατό ποσό για την απώλεια κάθε ζώου, αλλά και για την αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματός τους.

Η κ. Κυριακίδου είπε ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας και ότι η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες για εξεύρεση πόρων, με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Προσέθεσε δε ότι μέριμνα της Επιτροπής είναι η εφαρμογή των κανόνων βιοασφάλειας για την προστασία καταναλωτών και του ζωικού κεφαλαίου, τα οποία, όπως αναγνώρισε, ήδη η Ελλάδα υλοποιεί σε εφαρμογή του Κανονισμού 687/2020.