Στην Αμερική, όλοι έχουν την άποψη ότι δεν έχουν κοινωνικά ανώτερους, μιας και όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, αλλά κανένας δεν παραδέχεται ότι δεν έχει κοινωνικά κατώτερους. - Bertrand Russell, 1872-1970 , Βρετανός φιλόσοφος

Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής: Συνέδριο γνωριμίας για έναν «παρεξηγημένο» όρο

18 Οκτωβρίου, 2017

«Η σχέση μας με τη βιοηθική στην καθημερινότητά μας είναι πάρα πολύ στενή, ακόμη κι αν δεν το ξέρουμε ή δεν το αντιλαμβανόμαστε» λέει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης, με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής και το συνέδριο που θα φιλοξενηθεί στην έδρα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Επικεφαλής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης του συνεδρίου, από κοινού με την UNESCO, ο Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης επισημαίνει την απουσία της εξοικείωσης με τον όρο. «Ο σκοπός του συνεδρίου είναι ακριβώς αυτός: να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με ένα νέο πεδίο, που όμως μας απασχολεί ήδη» προσθέτει.

«Ο όρος βιοηθική ενδεχομένως και να τρομάζει γιατί οδηγεί την σκέψη σε εργαστήρια και γενετιστές που προσπαθούν να παρέμβουν στη φυσική τάξη πραγμάτων. Η βιοηθική όμως θέτει πρωτίστως ένα ερώτημα: Να κάνω άβλωση; Να επιτραπεί η κλωνοποίηση; Να αρκεί μια δήλωση για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου;».

Η βιοηθική είναι επιστημονικός κλάδος ο οποίος ασχολείται με τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται από την αλματώδη εξέλιξη της επιστήμης, ιδίως της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας και της γενετικής. Κι όπως επισημαίνει ο Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης, είναι ταυτόσημη με τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Εάν υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει κάτι ανάγκη και εκατό που δεν το έχουν, τότε πρέπει να προστατευτεί το δικαίωμα του ενός ανθρώπου».

Περισσότερα στη κατηγορία Υγεία
«Έχεις τόσα ακόμα να δεις». Εκστρατεία ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση του καταρράκτη

Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία αποτρέψιμης τύφλωσης, που είναι υπεύθυνη για την απώλεια της όρασης σε περισσότερα από 20...

Close