Η Γαλλία έχασε μια μάχη αλλά η Γαλλία δεν έχασε τον πόλεμο  Σαρλ Ντε Γκωλ, 1890-1970, Γάλλος πρόεδρος

Ούρσουλα Μένλε: Η Ελλάδα σημαντικός γεωπολιτικός εταίρος της Γερμανίας στα Βαλκάνια

19 Μάρτιος, 2018

«Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός γεωπολιτικός εταίρος της Γερμανίας στα Βαλκάνια, λόγω των μακρών σχέσεών της με τις χώρες αυτές εδώ και αιώνες, κάτι το οποίο υποτιμάται στη Γερμανία, αν και βλέπαμε πάντα την Ελλάδα ως λίκνο της Δημοκρατίας. Ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία διαπίστωσε τώρα την σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, ενώ αρκεί μια ματιά στο χάρτη, είναι ότι «πάντα τοποθετούσαμε την Ελλάδα σε ένα άλλο μπλοκ χωρών από εκείνο των πρώην κομμουνιστικών. Αποκόπταμε τις χώρες αυτές και τις θεωρούσαμε ως μια άλλη, τελείως διαφορετική ομάδα χωρών από την Ελλάδα. Νομίζω πως αυτή είναι μια λογική εξήγηση», είπε η Ούρσουλα Μένλε, πρόεδρος του Ιδρύματος Χανς Ζάιντελ (Hanns-Seidel), το οποίο πρόσκειται στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μονάχου και πρώην υπουργός Ομοσπονδιακών Υποθέσεων της Βαυαρίας, βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή πρόσφατη ημερίδα του Ινστιτούτου Γκαίτε με θέμα «Ασφάλεια και Σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια», η οποία ασχολήθηκε με δύο θέματα: «H Eυρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων» και «ο νέος δρόμος του μεταξιού: Οι δραστηριότητες της Κίνας στα Βαλκάνια».

Ο κ. Βόλφ Κρουκ, επικεφαλής του «Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διατλαντικού Διαλόγου» του Ιδρύματος Χανς Ζάιντελ (Hanns-Seidel), ο οποίος συμμετείχε στην συζήτηση, συμφώνησε με την προσέγγιση της κ. Ούρσουλα Μένλε: «Eίχαμε πράγματι αποσυνδέσει την Ελλάδα από την περιοχή, αλλά νομίζω ότι εδώ και χρόνια όλοι έβλεπαν πόσο σημαντική είναι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και αναφορικά με τις σχέσεις της Ευρώπης προς την Τουρκία και την διείσδυσή της στα Βαλκάνια, όπως και την αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Κίνας, το οποίο είναι ένα σχετικά νέο θέμα. Γι αυτό και επιλέξαμε το Συνέδριο με αυτήν την θεματική να γίνει αυτή τη φορά στην Αθήνα». Συνδιοργανωτές ήταν το Ίδρυμα Χανς Ζάιντελ (Hanns-Seidel), το Ινστιτούτο Γκαίτε και η γερμανική «Εταιρεία Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών».

Θετικό το ότι δόθηκε ημερομηνία ένταξης για Μαυροβούνιο και Σερβία. Οι λαοί των Δ. Βαλκανίων περιμένουν κάτι απτό

Ο Φράντς-Λόταρ Άλτμαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και εμπειρογνώμονας για θέματα των Βαλκανίων, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην κοινή συνέντευξη με την κ. Ούρσουλα Μένλε, απαρίθμησε τα θέματα που εκκρεμούν ώστε να ενταχθούν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ: «Yπάρχουν μια σειρά από προβλήματα συνοριακά, θέματα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, διαφθοράς, κράτους δικαίου, οργανωμένου εγκλήματος.. Για δύο χώρες, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, όμως έχει δοθεί η υπόσχεση ότι το 2025 θα γίνουν μέλη της. Πρέπει επομένως να σχετικοποιήσει κανείς τον προβληματισμό αναλόγως της χώρας», αλλά «η ένταξη θα εξαρτηθεί βέβαια από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Έχει δοθεί όμως ένα χρονικός ορίζοντας. Αυτό είναι καλό, διότι όταν δόθηκε ημερομηνία ένταξης στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία λειτούργησε θετικά και οι δυό αυτές χώρες εκπλήρωσαν τις προϋποθέσεις συντομότερα».

Ο κ. Άλτμαν υπενθύμισε επίσης πως «στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια υπήρχε, είχε διατυπωθεί το τεχνικό περιεχόμενο, αν και δεν υποστηρίζονταν από όλες τις χώρες, αλλά αυτές τις λεπτομέρειες ποιός τις διαβάζει..» και τόνισε ότι «οι λαοί των χωρών αυτών περιμένουν κάτι πιο απτό. Χαρακτήρισε δε ως «λανθασμένο αυτό που είχε πει για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ο Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ, ότι δηλαδή προέχει η εμβάθυνση της ΕΕ και χωρίς να δοθεί μια ημερομηνία ένταξης, διότι αυτό λειτουργεί ανασταλτικά». Ανασταλτικά στην ενταξιακή τους πορεία, λειτούργησε επίσης κατά τον Γερμανό εμπειρογνώμονα και «η διείσδυση της Τουρκίας και της Ρωσίας λ.χ. στο Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία, την Αλβανία». Υπογράμμισε δε ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τις χώρες αυτές από το να ενταχθούν στην Ε.Ε» και ότι «δεν αποτελεί εναλλακτική γι αυτές ούτε η Ρωσία, ούτε η Τουρκία ούτε η Κίνα, η οποία έχει μόνο εμπορικό ενδιαφέρον για την περιοχή όχι πολιτικό ή οικονομικό. Άλλωστε τι να αγοράσει;», αναρωτήθηκε.

Φράντς-Λόταρ Άλτμαν: Δεν υπάρχει θέμα Τσάμηδων. Πολύ καλή η συγκυρία για την επίλυση του θέματος του ονόματος της ΠΓΔΜ

Ο κ. Άλτμαν τόνισε επίσης ότι «δεν τίθεται επισήμως από την Αλβανία θέμα Τσάμηδων και δεν υπάρχει για μας. Το υποστηρίζουν κάποιες ομάδες στη χώρα αυτή, αλλά μέχρι εκεί». Για το θέμα της επίλυσης του ονόματος της ΠΓΔΜ πιστεύει πως «η συγκυρία είναι πολύ καλή. Η Ευρώπη ενδιαφέρεται ξανά για τα Βαλκάνια, υπάρχει μια κυβέρνηση στα Σκόπια η οποία θέλει να βρεθεί λύση όπως και η ελληνική κυβέρνηση επίσης. Δεν νομίζω ότι είναι ορθό να αναγορεύεται το θέμα του ονόματος ως μείζον, δεν είναι προς όφελος κανενός. Έχουν τεθεί στο τραπέζι διάφορα ονόματα και μπορεί να επιλεγεί ένα».

Στο ερώτημα εάν μπορεί να εμποδιστεί ο αλυτρωτισμός με την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ απάντησε ότι «στο ισχύον Σύνταγμά της δεν διατυπώνονται εδαφικές αξιώσεις. Το ζήτημα το οποίο επίσης τίθεται είναι κατά πόσον είναι δυνατή η αλλαγή του Συντάγματος ακόμα και με την σημερινή σύνθεση της Βουλής τους. Το αίτημα αυτό της Ελλάδας θα μπορούσε όμως να τεθεί ως όρος για να γίνει στο μέλλον. Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της περιοχής και μπορούν να βρουν μια λύση, διότι το όνομα είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να επιλυθεί ευκολότερα λ.χ. από το θέμα του Κοσόβου… ». Πάντως εάν δεν επιλυθούν αυτά τα θέματα οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα παραμείνουν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία αλλά και η Γερμανία βλέπουν με σκεπτικισμό την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ότι «η Γερμανία είναι η χώρα η οποία υποστηρίζει περισσότερο από όλους την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το επιβεβαίωσε και πρόσφατα η κ. Μέρκελ. Έχουμε κάθε συμφέρον να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι πρόκειται για άμεσους γείτονές μας..

Οι στόχοι και οι δραστηριότητες του ιδρύματος Χανς Ζάιντελ

Η κ. Ούρσουλα Μένλε, η πρόεδρος του Ιδρύματος Χανς Ζάιντελ (Hanns-Seidel), το οποίο ιδρύθηκε το 1967, έχει την έδρα του στο Μόναχο και φέρει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Βαυαρίας και προέδρου του Χριστιανοκοινωνικου Κόμματος Χανς Ζάιντελ, αναφερόμενη στους σκοπούς του είπε πως «στόχος είναι να εμπνεύσουμε τους πολίτες και να τους ενεργοποιήσουμε, ώστε να συμμετάσχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ανάπτυξη και πέραν της Βαυαρίας, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Το παράρτημα της Αθήνας, υπό την διεύθυνση της κ. Πολυξένης Καπέλου ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το 2012, με αφορμή την οικονομική κρίση. Η γερμανική κυβέρνηση θεώρησε αναγκαίο ότι πρέπει να επανέλθουν τα πολιτικά Ιδρύματα στην Αθήνα ώστε να συνεχίσουμε το διάλογο με την Ελλάδα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Δικός μας στόχος είναι η προώθηση και ενίσχυση του προγραμμάτων πολιτικοκοινωνικού διαλόγου μεταξύ Βαυαρίας, Ελλάδας και Ευρώπης και της μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, ώστε να συμβάλουμε στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης. Και φυσικά να εμβαθύνουμε τις παραδοσιακές ελληνο-βαυαρικές σχέσεις».

Για τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει, είπε ότι «τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε διοργανώσει πάνω από 50 ημερίδες τόσο στην Ελλάδα και την Γερμανία όσο και στις Βρυξέλλες, με την συμμετοχή 5.000 πολιτών, οι οποίες αποσκοπούσαν στην υποστήριξη των -προσανατολισμένων προς την σταθερότητα- μεταρρυθμίσεων. Θεωρούμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές συμβάλλουν στην αποδόμηση των προκαταλήψεων διότι μπορούμε να ανταλλάσουμε συχνά απόψεις. Υπάρχουν επίσης στο πρόγραμμά μας πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας της Ελλάδας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στον αγροτικό τομέα, λ.χ. συνεργασία με αγροτικούς συνεταιρισμούς, επίσης στον τουριστικό τομέα και φυσικά της ενίσχυσης της συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο με το αδελφό μας κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία».

Τέλος, η κ. Ούρσουλα Μένλε, διευκρίνισε ότι το συνέδριο, δεν έγινε στο πλαίσιο των γενικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος: «Θέλοντας να ενισχύσουμε τον διεθνή διάλογο, ιδρύσαμε την 1η Μαρτίου το «Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διατλαντικού Διαλόγου» για να εμβαθύνουμε το διάλογο των επίκαιρων κοινωνικοπολιτικών και κοινωνικοικονομικών θεμάτων στο μέλλον. Η διοργάνωση ήταν ιδέα του επικεφαλής του κ. Bόλφ Κρουκ».

Read previous post:
Με Τσιγκρίνσκι αλλά χωρίς διεθνείς η προπόνηση της ΑΕΚ

Μετά το ρεπό του Σαββατοκύριακου, οι παίκτες της ΑΕΚ επέστρεψαν σήμερα στις προπονήσεις στα Σπάτα.

Close