Ένα μεγάλο εισόδημα είναι η καλύτερη συνταγή για την ευτυχία που έχω ακούσει - Jane Austen

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μία πρόεδρος σε αναζήτηση πλειοψηφίας

17 Ιουλίου, 2019

Αδύναμη από την χαμηλή υποστήριξη που εξασφάλισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την χθεσινή εκλογή της, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει τώρα να δηλώσει την ανεξαρτησία της απέναντι στα κράτη μέλη και να σχηματίσει μία πλειοψηφία για να ξεπεράσει τις διαιρέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 
«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε μία πολύ ωραία ομιλία, πολύ ευρωπαϊκή, αλλά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό με μία πολύ αδύναμη πλειοψηφία», δηλώνει στο AFP ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, πρόεδρος του Institut Jacques Delors.
«Αυτό κινδυνεύει να βαρύνει σε όλη την κοινοβουλευτική περίοδο. Πρέπει να κερδίσει τους Πράσινους και όλους τους σοσιαλιστές», προειδοποιεί. Οι Πράσινοι (74 έδρες) και περί το ένα τρίτο των 154 ευρωβουλευτών της ομάδας των σοσιαλιστών αρνήθηκαν να την ψηφίσουν.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει συναίσθηση της στάσης των βουλευτών. «Κατανοώ και αποδέχομαι την πικρία και την απογοήτευση», δήλωσε μετά την χθεσινή ψηφοφορία, καλώντας τους ευρωβουλευτές να ξεπεράσουν την οργή που προκάλεσε η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να την επιβάλουν  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακάμπτοντας τους δικούς του spitzekandikaten.
«Θέλω να εργασθώ μαζί με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα για τον σχηματισμό μίας σταθερής πλειοψηφίας. Πρέπει να βρούμε λύσεις για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο», είπε.
Θα είναι δύσκολο, γιατί οι Πράσινοι είναι πολύ σκληροί», παραδέχεται ωστόσο το περιβάλλον της.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε χθες να πάρει την κατάσταση σε χέρια της και να ποντάρει στην υποστήριξη των τριών άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων : των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της δικής της πολιτικής οικογένειας, των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων-κεντρώων του Renew Europe, εξηγούν στελέχη του ΕΛΚ.

 

Read previous post:
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μία πρόεδρος σε αναζήτηση πλειοψηφίας

Αδύναμη από την χαμηλή υποστήριξη που εξασφάλισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την χθεσινή εκλογή της, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής...

Close