Οι πολιτικοί αγώνες των τελευταίων 35 ετών είχαν να κάνουν με τη δίκαιη κατανομή των χρυσών αυγών. Στις επόμενες δεκαετίες πρέπει να επικεντρωθούμε στην υγεία της χήνας - Paul Tsingas

Morgan Stanley: Εξι καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες

19 Φεβρουαρίου, 2020

Αισιοδοξία για τις τραπεζικές μετοχές εκπέμπει έκθεση της Morgan Stanley η οποία επικαλείται έξι καταλύτες.
Η σκέψη μας είναι απλή, σημειώνει. Η αγορά είναι ανοικτή για αυτές τις ιστορίες απομόχλευσης. Ψάξτε για ονόματα με ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλά ρίσκα εκτέλεσης και άμεσους καταλύτες. Αυτό ήδη δούλεψε στην Ιταλία (Monte) και στη Γερμανία (Deutsche Bank). Οι Ελληνες ακολουθούν, γράφει. Υπάρχουν στόχοι για δείκτη απόδοσης (RoE) που θα υπερβούν το 10% σε δυο χρόνια.

Με βάση αυτό το σκεπτικό η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι το κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών ως το «trade» του 2020.

Οι καταλύτες

Ηράκλής. Ο μηχανισμός που θα προσφέρει κρατική εγγύηση στις τιτλοποιήσεις και την μείωση των NPEs είναι έτοιμος. Εγκρίθηκε από την DG Comp στον Οκτώβριο και το ελληνικό κοινοβούλιο το Δεκέμβριο. Στην Ιταλία παρόμοια σχήματα (GACS) παρουσιάστηκαν το 2016 και μείωσαν τα κόκκινα δάνεια από τα 324 δισ. ευρώ στα 165 δισ. ευρώ. Τα spreads του ιταλικού τραπεζικού συστήματος έναντι των κρατικών ομολόγων της χώρας μειώθηκαν πάνω από το μισό την ίδια περίοδο.

Ορατότητα για την τροχιά της οργανικής μείωσης των NPEs. Τα σχέδια για μείωση των κόκκινων δανείων στηρίζονται σε πολύ συντηρητικές παραδοχές. Η Alpha BankΑΛΦΑ +1,55% υπολογίζει 3,5-4% ετήσια αύξηση των τιμών στο real estate, αλλά η πραγματική άνοδο είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν91,% ως το τρίτο τρίμηνο του 2019 και αναμένεται να αυξηθεί 8,4% φέτος.

Οι αγορές υποτιμούν την κυβέρνηση. Εχει δεσμευτεί για ανάπτυξη 4% μεσοπρόθεσμα. Η πορεία δείχνει ισχυρή (σήμερα κατά μέσο όρο στο 2,5%) και υπάρχει ούριος άνεμος: πάνω από 30 νομοσχέδια ψηφίστηκαν σε πέντε μήνες, υπήρξε σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση και ισχυρά βήματα προς την επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Έρχεται ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο. Η απλοποίηση και η επιτάχυνση του πτωχευτικού έως τον Απρίλιο θα προέρθει από την ενοποίηση επτά διαφορετικών διαδικασιών. Αυτό θα επισπεύσει, σύμφωνα με την Morgan Stanley την οργανική μείωση των κόκκινων δανείων μειώνοντας τους χρόνους και εξασφαλίζοντας καλύτερες αξίες ανάκτησης.

Αναβαθμίσεις του αξιόχρεου. Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης (εκτός της Moody’s) έχουν θέσει τη χώρα σε σταθερό outlook και αναμένεται η έκθεση της DBRS στις 24 Απριλίου. Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ως BB- αλλά οι αποδόσεις είναι αντίστοιχες των ιταλικών. Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ έχει δηλώσει «πεπεισμένη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν αποδεκτά για αγορές από το ευρωσύστημα».

Τα κεφαλαιακά σχέδια είναι πολύ συντηρητικά. Η διαδικασία de-risking δεν επιτρέπει μείωση στο μέλλον σε ότι αφορά το μελλοντικό Pillar 2R ή άλλες απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Read previous post:
Βενγκέρ για VAR και οφσάιντ

Ο Αρσέν Βενγκέρ είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών και η άποψη του για ο,τιδήποτε αφορά στο...

Close