Σ’ αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου κι αν βρίσκεται. Γιώργος Σεφέρης, 1900-1971, Έλληνας ποιητής, Νόμπελ 1963

Ομιλία Θ. Ρουσόπουλου στην Ολομέλεια της Αυστριακής Βουλής

15 Μαΐου, 2024

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία. Στη Βιέννη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Wolfgang Sobotka και μίλησε στην ολομέλεια της Αυστριακής Βουλής. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με την ευκαιρία του εορτασμού των 75 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης και θεωρείται σημαντική, καθώς είναι μόλις η 4η φορά στην ιστορία της Αυστριακής Βουλής που διεθνής προσωπικότητα προσκαλείται να μιλήσει σε αυτή.

Ο κ. Ρουσόπουλος – κλείνοντας την επίσκεψή του – απηύθυνε χαιρετισμό προς τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Αυστριακού Κοινοβουλίου με τα οποία είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για τρέχοντα ζητήματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

«Γνωρίζω ότι είναι σπάνιο για τους ξένους προσκεκλημένους να απευθύνονται στο Κοινοβούλιο σας και εκτιμώ ιδιαίτερα αυτή την τιμή. Κατά τη γνώμη μου, αποτελεί επιβεβαίωση της ακλόνητης δέσμευσης της Αυστρίας στις αξίες και τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης – τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», ανέφερε.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ήδη η Συνέλευση την οποία εκπροσωπεί παρέχει μια μοναδική πλατφόρμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον διακοινοβουλευτικό διάλογο και την κοινοβουλευτική διπλωματία, συγκεντρώνοντας 612 βουλευτές από 46 κράτη μέλη και ακόμη περισσότερα μέλη κοινοβουλίων, που απολαμβάνουν καθεστώς παρατηρητή και εταίρου για τη δημοκρατία.

«Φέτος γιορτάζουμε την 75η επέτειο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Οργανισμός δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως ένα μοναδικό ειρηνευτικό σχέδιο με σαφή στόχο: την αποτροπή ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να οικοδομήσουν συλλογικά τη δημοκρατική ασφάλεια με βάση τη δέσμευση κάθε κράτους μέλους στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Μισό αιώνα αργότερα, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το σχέδιο αυτό ένωσε τελικά όλη την Ευρώπη. Παρά τις προκλήσεις και τις σαφείς αναποδιές που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό: μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι να λέμε ότι αυτό το όνειρο των πολιτικών τιτάνων της περιόδου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν -και εξακολουθεί να είναι- μια ιστορία επιτυχίας», τόνισε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία υπενθύμισε ότι «ο Οργανισμός μας ήταν ο πρώτος -και μέχρι στιγμής ο μόνος- διεθνής οργανισμός που έλαβε την απόφαση να αποβάλει τη Ρωσική Ομοσπονδία ως άμεση και άμεση συνέπεια αυτού του πολέμου».

Και συμπλήρωσε: «Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η κατάφωρη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν είναι η μόνη επίθεση στις αξίες και τους θεσμούς μας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, γινόμαστε μάρτυρες αυξανόμενων ενδείξεων δημοκρατικής οπισθοδρόμησης, οι οποίες θα πρέπει να μας σημάνουν συναγερμό. Τα σημάδια αυτά χαρακτηρίζονται από τη σταδιακή διάβρωση των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως η ελευθερία της έκφρασης, την αποδυνάμωση των ελέγχων και των ισορροπιών, τη διάδοση της παραπληροφόρησης, της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους, καθώς και τις φανερές ή συγκεκαλυμμένες προσπάθειες φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των μέσων ενημέρωσης ή της πολιτικής αντιπολίτευσης. Οι πολίτες μας απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την πολιτική δέσμευση, χάνουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τους εκπροσώπους τους και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Είμαι πεπεισμένος ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ξεκάθαρο ρόλο και σκοπό στο σημερινό διεθνές τοπίο και ότι είναι ικανό να αντιδράσει σε νέες προκλήσεις και να κάνει προληπτικά βήματα σε άγνωστα μέχρι πρότινος εδάφη. Αυτή η ικανότητα και η ευελιξία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα πολυμερή μας θεμέλια, στην εμπιστοσύνη και τη συνεργασία με και μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και των εθνικών κοινοβουλίων. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν ισχυρές επιφυλάξεις. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε όλοι και φυσικά δεν πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, διότι αν συνέβαινε αυτό, τότε αυτό δεν θα ήταν καλό σημάδι για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

Και καταλήγοντας σημείωσε: «Θα ακούσω με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις που εκφράζονται εδώ σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος μου είναι να μπορέσω να εφαρμόσω στην πράξη αυτό που κατά τη γνώμη μου διακρίνει τους πραγματικούς ηγέτες από τους λαϊκιστές. Οι ηγέτες είναι εκείνοι που κινούνται προς το μέλλον, έτοιμοι να αμφισβητήσουν τις πράξεις τους και να βελτιώσουν τον εαυτό τους και τις πολιτικές τους στην πορεία. Αυτοί που ακολουθούν τυφλά το πλήθος είναι απλώς λαϊκιστές. Η δημοκρατία ανέχεται όλες τις φωνές. Η ιστορία ξεχωρίζει μόνο εκείνους που αλλάζουν τον κόσμο».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ