Στις ομαδικές προσπάθειες υπάρχει μια απερίσκεπτη τάση για συναίνεση και συλλογική παρανόηση σοβαρών θεμάτων, μέσα σε ένα κλίμα εύθυμης συντροφικότητας. Gustave Le Bon, 1841-1931, Γάλλος ανθρωπολόγος

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024-ΕΟΕ: Ο Ντούσκος πρώτος, ο Φουντούλης τελευταίος λαμπαδηδρόμος

 Ο Στέφανος Ντούσκος,  ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, που πρόκειται να φτάσει στη Γαλλία σε λιγότερο από έξι μήνες, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) σήμερα (22/11) στην Αθήνα.

 Η ΕΟΕ έδωσε σήμερα-κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου-τις λεπτομέρειες για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία «Παρίσι 2024» που θα διαρκέσει από τις 16 έως τις 26 Απριλίου 2024.

 Βρούτσης:«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα συμβάλλουν στην γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των λαών»
 «Η Φλόγα θα διατρέξει την πατρίδα μας, σε μία διαδρομή με τους δικούς της συμβολισμούς και με κύριο μέλημα την ανάδειξη της μακραίωνης παράδοσης του τόπου μας. Σε αυτό το ταξίδι συμπόρευσης ιστορικών διαδρομών και ξακουστών πολιτισμών, συμπεριλαμβάνονται και οι αγαπημένες μου Κυκλάδες, για πρώτη φορά μετά το 2004:
 Τόποι ευλογημένοι που ήκμασαν από αρχαιοτάτων ετών αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία.
 Είμαι πολύ συγκινημένος που σε αυτήν την ευτυχή συγκυρία βρίσκομαι στο τιμόνι του Αθλητισμού, αναβαθμισμένου μέσα στον χώρο της Παιδείας,  ως επιλογή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι της Φλόγας θα επισφραγίσει τους μακραίωνους και ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συναδέλφωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024» θα συμβάλλουν στην γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των λαών, για ένα καλύτερο μέλλον σε ολόκληρο τον πλανήτη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

 Ντούσκος: «Τιμή για μένα προσωπικά όσο και για την ελληνική κωπηλασία» 
 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης, αποκάλυψε ότι πρώτος λαμπαδηδρόμος θα είναι Στέφανος Ντούσκος, ενώ την Φλόγα θα μεταφέρει τελευταία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών με αρχηγό τον ασημένιο ολυμπιονίκη του Τόκιο 2020, Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος θα την παραδώσει στον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο για να την μεταλαμπαδεύσει στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».

 «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το γεγονός ότι θα είμαι πρώτος Λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024. Είμαι μεγάλη τιμή τόσο για μένα προσωπικά όσο και για την ελληνική κωπηλασία και ανυπομονώ να έρθω αυτή η ώρα», τόνισε ο Στέφανος Ντούσκος.

 Το ταξίδι 11 ημέρων με 600 λαμπαδηδρόμους στην Ελλάδα
 Η Αφή της Φλόγας θα γίνει στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία και θα ξεκινήσει ένα ταξίδι  έντεκα ημερών. Περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, διανύοντας πάνω από 5000 χιλιόμετρα σε 41 Δήμους και καταλήγοντας στις 26 Απριλίου 2024, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου αναβίωσαν οι σύγχρονοι Αγώνες.
 «Από τα Μετέωρα μέχρι το Καστελλόριζο, από τους Δελφούς στη Σαντορίνη, πριν φτάσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας στις 26 Απριλίου 2024», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

 Οι τέσσερις βασικές φιλοδοξίες του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας
 «Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί σε τέσσερις βασικές φιλοδοξίες: 
 Να περιηγηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνδέοντας τα τέσσερα γεωγραφικά άκρα της χώρας, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο.
 Να προβάλει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους μας, αναδεικνύοντας τους θησαυρούς της ιστορίας και του πολιτισμού μας  (Αρχαία Ήλιδα, Μυκήνες, Κνωσσός, Δελφοί, Αρχαίοι Φίλιπποι, Βεργίνα, Σούνιο, Ακρόπολη).
 Να προβάλει τα εμβληματικά τοπία που συνθέτουν την ομορφιά της Ελλάδας (Μεθώνη, Ναύπλιο, Σαντορίνη, Μετέωρα).
 Να τονίσει τους προαιώνιους δεσμούς φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας. Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκαν, μεταξύ άλλων, το Μεσολόγγι ως αναφορά στο Έργο του Eugène Delacroix, Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου και η Πύλος για την περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου», αναφέρει η ΕΟΕ, ενώ ο πρόεδρός της Σπύρος Καπράλος τόνισε μεταξύ άλλων: 

  Καπράλος: «Τα τόσο ξεχωριστά μηνύματα που στέλνει η Ολυμπιακή Φλόγα» 
 «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι και πάλι έτοιμη να φέρει εις πέρας με επιτυχία αυτήν τη σημαντική αποστολή. Προβάλλουμε έτσι τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην πατρίδα μας και εμείς, οι νεότεροι Έλληνες, παραμένουμε άξιοι θεματοφύλακες της βαριάς αυτής κληρονομιάς.
 Αυτό όμως που έχει για μας ακόμα μεγαλύτερη σημασία, είναι τα τόσο ξεχωριστά μηνύματα που στέλνει η Ολυμπιακή Φλόγα. Ειδικά σε μια εποχή όπου υπάρχουν πολεμικές συρράξεις σε πολλά σημεία του πλανήτη. Σε μια τέτοια εποχή, η ειρήνη, η συνεργασία, η ευγενής άμιλλα τα ιδανικά δηλαδή του Ολυμπισμού, είναι αυτά που μπορούν να ανάψουν ξανά τη Φλόγα της ελπίδας. Μόλις χθες, κατά τη διάρκεια της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών εγκρίθηκε ψήφισμα, για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.  Υπογραμμίζεται έτσι η ενωτική δύναμη που έχει ο αθλητισμός και ειδικά οι Ολυμπιακοί αγώνες σε έναν τόσο εύθραυστο κόσμο. Μπορούμε λοιπόν να χτίσουμε έναν ειρηνικό και καλύτερο κόσμο μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους».

 Στη συνέχεια  ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης, παρουσίασε αναλυτικά το ταξίδι της Φλόγας για 11 ημέρες σε όλη την Ελλάδα.  
 Επισης ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για υποβολή από το κοινό αίτησης για συμμετοχή στη Λαμπαδηδρομία στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ, hoc.gr. 
 Ακολούθησε η προβολή video με το ταξίδι της Φλόγα, χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα  Λοράνς Οέρ, ενώ χαιρέτησαν την εκδήλωση μέσω video μηνύματος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.