Ο άνθρωπος δεν θα πρέπει να ρωτάει ποιο είναι το νόημα της ζωής του, αλλά θα πρέπει μάλλον να συνειδητοποιήσει ότι είναι αυτός στον οποίο απευθύνεται η ερώτηση. - Victor Frankl, 1905-1997, Αυστριακός νευρολόγος

Ολοκληρώνεται αύριο το το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

27 Μαΐου, 2020

Με τρία μεγάλα βραβεία («Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 € , βραβείο Mermaid Award για την καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής και βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών κινηματογράφου -FIPRESCI) τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ-θρίλερ σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φρανς (ΗΠΑ), με τίτλο “Καλωσήρθατε στην Τσετσενία” / Welcome to Chechnya στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που για πρώτη φορά διεξάγεται δωρεάν και ηλεκτρονικά.

Εντυπωσιακή -και εν πολλοίς απρόβλεπτη- ήταν η συμμετοχή του κοινού στη φετινή “ιδιαίτερη” διοργάνωση καθώς μέχρι και τη σημερινή όγδοη μέρα της, διατέθηκαν 72.000 δωρεάν εισιτήρια και 113 ντοκιμαντέρ έγιναν sold out.

Ανάμεσα στις sold out ταινίες είναι και οι βραβευμένες. Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ δίνει στους θεατές τη δυνατότητα να δουν ξανά την πλειοψηφία των βραβευμένων ταινιών, προσφέροντας 100 επιπλέον δωρεάν θεάσεις για κάθε μία(συνολικά δώρο 1100 επιπλέον θεάσεις για τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ). Οι επιπλέον θεάσεις θα είναι διαθέσιμες από σήμερα Τετάρτη 27 Μαΐου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής του Διεθνούς διαγωνιστικού «Αυτό το ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ-θρίλερ αποκαλύπτει μια -σε μεγάλο βαθμό-αγνοημένη ανθρωπιστική κρίση στη μουσουλμανική ρωσική ομοσπονδιακή

δημοκρατία της Τσετσενίας, όπου η καταδίωξη ομοφυλοφίλων μαίνεται: τους κυνηγούν, τους φυλακίζουν, τους βασανίζουν και φτάνουν στο σημείο μέχρι και να τους σκοτώσουν, σε μία προσπάθεια εκκαθάρισης της LGBTQ κοινότητας της Τσετσενίας… Συνολικά, 22 άτομα -κυρίως queer ακτιβιστές από τη Νέα Υόρκη- δανείζουν τα πρόσωπά τους ως ασπίδα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην ταινία. Καταγράφοντας αυτή την αντίσταση, ο σκηνοθέτης μάς επιτρέπει να βιώσουμε τι σημαίνει να διαφεύγεις από διώξεις, να χάνεις όλα εκείνα από τα οποία αποτελείται η ζωή σου, την ίδια στιγμή που ανακαλύπτεις μια φιλόξενη και τρυφερή κοινότητα».

Τα υπόλοιπα βραβεία:

– Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 € απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Σπίτι μου / Acasă, My Home σε σκηνοθεσία Ράντου Τσορνίτουτς (Ρουμανία, Φινλανδία, Γερμανία).

– Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος Newcomers» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 € απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Βάλχενζεε για πάντα / Walchensee Forever σε σκηνοθεσία Γιάνα Γι Γουόντερς (Γερμανία) ενώ το Ειδικό

Βραβείο Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 € απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Ο καιρός μιας κυρίας / Lady Time σε σκηνοθεσία Ελίνα Ταλβενσάαρι (Φινλανδία).

– Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος “Film Forward» που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο 3.000 € απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Έτος ανακάλυψης / The Year of the Discovery σε σκηνοθεσία Λούις Λόπες Καράσκο (Ισπανία).

– Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Newcomers.

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Αυτοπροσωπογραφία / The Self Portrait σε σκηνοθεσία Κάτια Χέγκσετ, Μάργκρετ Όλιν, Έσπεν Βάλιν (Νορβηγία)

-Η ΕΡΤ απονέμει το βραβείο της, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 € , στην ελληνική παραγωγή που κερδίζει το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI. Το βραβείο απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Η μουσική των πραγμάτων / The Music of Things σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα)

– Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απονέμει βραβείο αξίας 3.000 € σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος, διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Το βραβείο του απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Νίκος Καρούζος – Ο δρόμος για το έαρ / Nikos Karouzos – Poems on a Tape Recorder του Γιάννη Καρπούζη (Ελλάδα).

– Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία που φέρει την ετικέτα #humanrights απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Aswang / Ασουάνγκ σε σκηνοθεσία Αλίξ Άιν Αρούμπακ (Φιλιππίνες, Γαλλία, Νορβηγία, Κατάρ, Γερμανία)

– Το βραβείο FIPRESCI σε ελληνικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ απονέμεται στο ντοκιμαντέρ: Η μουσική των πραγμάτων / The Music of Things σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη (Ελλάδα)

– Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του Women in Film & Television απονέμεται σε γυναίκα σκηνοθέτρια ταινίας που προβάλλεται στο επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Το βραβείο WIFT GR απονέμεται στην Κατερίνα Πατρώνη για το ντοκιμαντέρ: Ο τέταρτος χαρακτήρας.

– Η επιτροπή Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων ΘΕσσαλονίκης απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο ντοκιμαντέρ: Καλημέρα, κύριε Φώτη / Good Morning, Mr. Fotis σε σκηνοθεσία Δήμητρας Κουζή (Ελλάδα) ενώ το ειδικό βραβείο της επιτροπής απονέμεται στο ντοκιμαντέρ:In-Mates σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Πανουργιά, Νίκου Βούλγαρη (Ελλάδα).

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται μέχρι και αύριο και οι θεατές μπορούν να κλείσουν τα “άυλα” – δωρεάν – ηλεκτρονικά τους εισιτήριά μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 28 Μαΐου, ενώ για όσους κλείσουν τα εισιτήριά τους την Πέμπτη οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες για 24 ώρες από τη δέσμευση θέσης.

Το online 22ο ΦΝΘ γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ. Πολύτιμη είναι η στήριξη του μεγάλου χορηγού του Φεστιβάλ, της COSMOTE TV, καθώς και της Mastercard, επίσημης κάρτας πληρωμών και της Aegean.

Β.Χ.

Σημ:Πηγή φωτογραφίας : 22ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ (από τη βραβευμένη ταινία “Καλώς ήρθατε στην Τσετσενία”)

Read previous post:
Η Lufthansa απορρίπτει την οικονομική διάσωση από το γερμανικό κράτος, υπό τον φόβο της ΕΕ

Εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης αναζητά τώρα η Lufthansa, υπό τον κίνδυνο, εάν δεχτεί το πακέτο που είχε συμφωνήσει με τη γερμανική...

Close