Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αμφιταλαντεύεται. Από τη στιγμή που επιλέγει την πορεία της δεν πρέπει να κοιτάει ούτε αριστερά ούτε δεξιά, αλλά ίσια μπροστά. Όττο Φον Μπίσμαρκ, 1815-1898, Γερμανός καγκελάριος

Όλα τα σενάρια για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις το 2020

Τρία βασικά σενάρια εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να “ευθυγραμμίσει” τις κύριες συντάξεις στις πρόσφατες αποφάσεις το Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης που εγκαθίδρυσε ο νόμος Κατρούγκαλου από το 2016.

Ρόλο –κλειδί στη διαμόρφωση κάθε μίας πρότασης  παίζει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του Capital.gr, το πλήθος των δυνάμει δικαιούχων των αυξήσεων.

Με άλλα λόγια, δεδομένων των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων (καθώς το κόστος της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ πρέπει να καλυφθεί με τα κονδύλια το Υπ. Εργασίας όπως αυτά προβλέπονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020), όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος των δικαιούχων, τόσο μικρότερη θα μπορέσει να είναι η αύξηση η οποία θα δοθεί.

 

Τρεις εναλλακτικές επιλογές

Πιο αναλυτικά, τα τρία βασικά σενάρια που εξετάζονται (χωρίς, να αποκλείονται ενδιάμεσες, μεταξύ τους, επιλογές) έχουν ως εξής:

*Το πρώτο σενάριο προβλέπει πολύ μικρή μέση αύξηση στις κύριες  συντάξεις  2% -2,5%  για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Σ’ αυτήν την περίπτωση, οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 300.000.

* Το δεύτερο  (και ενδεχομένως πιθανότερο σε σχέση με το πρώτο) σενάριο προβλέπει μία μέση αύξηση στις κύριες συντάξεις  2,5-5% για όσους έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης. Οι δικαιούχοι, σύμφωνα με αυτό το σενάριο,  εκτιμάται ότι θα ανέλθουν γύρω στους 200.000.

Σύμφωνα με τις ως τώρα δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών, όποιο σενάριο αυξήσεων και αν επιλέξει η κυβέρνηση, θα έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019. Το δε νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει τις σχετικές παρεμβάσεις θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2020.

 

Το κόστος και το “κλειδί”

Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν πως το δημοσιονομικό κόστος, οποιο σενάριο και αν τελικά επιλεγεί (πχ μεγάλο πλήθος δικαιούχων, πολύ μικρών -όμως- αυξήσεων ή μικρό πλήθος δικαιούχων, μεγάλων -όμως- αυξήσεων) δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 -300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σε αυτήν την “εξίσωση” πρέπει να προσμετρηθεί, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, και ένας άλλος παράγοντας: Όχι μόνο παρατηρείται φέτος, σε σχέση με τα προηγούμενα 2 χρόνια, αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και του ύψους των νέων συντάξεων. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως, τελευταία, οι  νέοι συνταξιούχοι, “βγαίνουν” στη σύνταξη με περισσότερα έτη ασφάλισης σε σχέση με τους “παλιούς” (λόγω των αυξημένων ορίων συνταξιοδότησης που ισχύουν ήδη από τα τέλη του 2015) και γι΄ αυτό παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Έτσι, αυξάνεται, “μέρα-τη μέρα” και το εύρος των δυνάμει δικαιούχων των αυξήσεων, καθώς τα σχεδιαζόμενα ποσοστά αναπλήρωσης –όπως αναφέρουν πληροφορίες – θα ισχύσουν για όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή όχι μόνο για τους “παλιούς” (δηλ. προ της 12ης/5/2016), τους “νέους” (δηλ. μετά την 12η/5/2016) και, φυσικά, εκείνους που θα “βγαίνουν” στη σύνταξη μετά την 4η/10/2016 (σ.σ. ημερομηνία δημοσίευσης απόφασης ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου).

πηγή capital.gr

Read previous post:
Πόσο κοστίζει να ζει κανείς σαν μεγιστάνας

Η ζωή είναι ακριβή - ειδικά αν θέλεις να αντικαταστήσεις το πιάνο στο αεροσκάφος σου. Ο δείκτης πολυτελούς διαβίωσης του...

Close