Η ιστορία καταδεικνύει ότι ο καπιταλισμός είναι αναγκαία συνθήκη για την πολιτική ελευθερία. Δεν είναι όμως και ικανή συνθήκη. Milton Friedman, 1912-2006, Αμερικανός οικονομολόγος

Οι προτάσεις του ΞΕΕ για την μετα-πανδημική φάση

14 Απριλίου, 2020

Ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την εφαρμογή μέτρων εγγύησης της βιωσιμότητας του ελληνικού ξενοδοχείου κατά την μετα-πανδημική φάση, παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα. Η πρόταση του ΞΕΕ εμπεριέχει 5 κατηγορίες μέτρων οι οποίες επιμερίζονται ως εξής  : 

Η δέσμη που προτείνει το ΞΕΕ περιλαμβάνει 5 κατηγορίες, που αφορούν την υγειονομική θωράκιση των ξενοδοχειακών μονάδων, τα εργασιακά, τα φορολογικά, τις τραπεζικές ρυθμίσεις αλλά και επιμέρους ζητήματα.

Στο ζήτημα της υγειονομικής θωράκισης των ξενοδοχειών αλλά και των καταλυμάτων γενικότερα, το ΞΕΕ ζητάει υγειονομικούς όρους λειτουργίας κατά την επανέναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων. Αυτό αφορά σε γενικούς  κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης όπως και σε υγειονομικούς όρους λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων. Όπως για παράδειγμα ο τρόπος σερβιρίσματος πρωινού και γευμάτων, οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών – ξαπλωστρών σε παραλίες, ο προσδιορισμός ορίων  χωρητικότητας στους χώρους των ξενοδοχείων. Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και τα τεστ. Ανάλογα  με την διαθεσιμότητα και το κόστος τους, καλό θα είναι να μπορούν να εξεταστούν στο άνοιγμα αλλά και να εξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το προσωπικό του ξενοδοχείου. Το ίδιο πρέπει φυσικά να ισχύσει στις βασικές τουριστικές υποδομές, όπως μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, αεροδρόμια, λιμάνια.  

Στο σκέλος των εργασιακών το ΞΕΕ ζητάει μεταξύ άλλων αναστολή  των ενήμερων ρυθμίσεων ΕΦΚΑ από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και μεταφορά τους  στο τέλος της συνολικής διάρκειας της ρύθμισης με παράταση αυτής και χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αντίστοιχη πρόβλεψη  για το 50% των δόσεων των ρυθμίσεων που θα είναι σε ισχύ το 2021. 
 
– Για τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν (εποχικής  και  συνεχούς λειτουργίας) το ΞΕΕ ζητά επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών από το άνοιγμα μέχρι τον Απρίλιο 2021. Δυνατότητα αυξομείωσης του χρόνου και της μορφής εργασίας ανάλογα με την ζήτηση. Απαραίτητες οι ευέλικτες μορφές εργασίας.

– Για τα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν το ΞΕΕ ζητά στα εποχικής λειτουργίας, παροχή επιδόματος ανεργίας δωδεκάμηνης διάρκειας, μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, για τους εποχικούς εργαζόμενους που δεν θα προσληφθούν φέτος. Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέχρι τον Απρίλιο 2021 για τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Για τα συνεχούς λειτουργίας το ΞΕΕ ζητά αντίστοιχο επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους. 

Στο μέτωπο της φορολογίας το ΞΕΕ προτείνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή και στο 13% στην εστίαση με μακροπρόθεσμη ισχύ (τουλάχιστον 3 χρόνια). Κατάργηση Συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Αναστολή πληρωμής ενήμερων φορολογικών ρυθμίσεων σε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο 2021 και αποπληρωμή των υπολειπόμενων δόσεων από τον Ιούνιο 2021 σε 36 δόσεις.

Σε  ό,τι αφορά τις τραπεζικές ρυθμίσεις το ΞΕΕ ζητά χορήγηση κεφαλαίων κίνησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και χαμηλό επιτόκιο. Δικαιούχοι πρέπει να είναι οι εταιρίες οι οποίες ήταν ενήμερες 31/12/19 (με λιγότερο από 90 ημέρες καθυστέρησης στην πληρωμή των υποχρεώσεων τους). 

Επίσης το ΞΕΕ προτείνει δημιουργία πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων (συνολικά ο ορίζοντας πρέπει να είναι 15 έτη), επιδότηση επιτοκίων για το 2020 στο 100%  και δυνατότητα παράτασης του μέτρου το 2021 στο 50%, παράταση των συμβάσεων χρηματοδοτικών μισθώσεων (sale and lease back) για διάστημα 3 ετών.

Σε επιμέρους μέτρα το ΞΕΕ μεταξύ άλλων ζητά την παράταση με νόμο των ενοικιαστηρίων ξενοδοχειακών μονάδων που λήγουν το 2020 ή το 2021 για τρία χρόνια, πρόνοια για περαιτέρω αναστολή πληρωμών επιταγών, οριζόντια συνέχιση της μείωσης του ενοικίου για τα ξενοδοχεία στο 60% είτε ανοίξουν είτε παραμείνουν κλειστά, κίνητρα σε ιδιοκτήτες προκειμένου ακίνητα που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση να επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση, εντατικός έλεγχος της παραξενοδοχείας και των καταλυμάτων που λειτουργούν σαν ξενοδοχεία ενώ δεν είναι και λειτουργούν χωρίς αντίστοιχους υγειονομικούς όρους, μείωση μισθωμάτων αιγιαλού και τέλος είσπευση από το υπουργείο Ανάπτυξης των έργων σε εκκρεμότητα και μέτρα προστασίας των επενδύσεων που κινδυνεύουν με αναστολή.

ΚΑΧ

Περισσότερα στη κατηγορία Τουρισμός
Πρωτοβουλίες του δήμου Καρδίτσας για την ενίσχυση και την προβολή της ποδηλατικής κουλτούρας της πόλης

  Με βραβεία και διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πρωτοβουλίες που τις χαρακτηρίζουν η πρωτοτυπία και η φαντασία, τιμήθηκε από...

Close