Η Επιθυμία, όταν νομίζουμε ότι θα υλοποιηθεί, λέγεται Ελπίδα. Το ίδιο, αλλά χωρίς να νομίζουμε κάτι τέτοιο, λέγεται Απελπισία. Thomas Hobbes, 1588-1679, Άγγλος φιλόσοφος.

Οι προφυλακισμένοι καταλανοί αυτονομιστές που εξελέγησαν, θα παραστούν στην εναρκτήρια σύνοδο του κοινοβουλίου

14 Μαΐου, 2019

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επέτρεψε σήμερα σε πέντε προφυλακισμένους καταλανούς αυτονομιστές που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου να παραστούν στις 21 Μαΐου στην εναρκτήρια σύνοδο του κοινοβουλίου.

Οι πέντε αυτονομιστές δικάζονται από τις 12 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017.

Το δικαστήριο “επιτρέπει την έξοδό τους από τη φυλακή στις 21 Μαΐου για να παραστούν στις συνελεύσεις συγκρότησης σε σώμα της κάτω βουλής και της άνω βουλής του Κοινοβουλίου”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του επικαλούμενο την “ανάγκη να μην διακυβευτεί το δικαίωμα της συμμετοχής” στην πολιτική ζωή.

Οι τέσσερις εκλεγμένοι βουλευτές, οι Οριόλ Ζουνκέρας, Ζοζέπ Ρουλ, Ζόρντι Τουρούλ και Ζόρντι Σάντσες, όπως και ο εκλεγμένος γερουσιαστής Ραούλ Ρομέβα, θα μπορέσουν να βγουν από τη φυλακή εκείνη την ημέρα για να συμμετάσχουν στην ορκωμοσία.

Ωστόσο, το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι αυτοί θα πρέπει να “επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο σωφρονιστικό κέντρο”, μόλις ολοκληρωθεί η συνεδρίαση.

Το δικαστήριο αντίθετα απορρίπτει “το αίτημα απελευθέρωσης” των πέντε ανδρών που υπέβαλαν οι δικηγόροι τους.

Το δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η προφυλάκισή τους “δεν συνεπάγεται προσβολή των δικαιωμάτων τους” της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης και ότι στη δίκη τους που είναι σε εξέλιξη “καμιά ιδεολογία δεν ενοχοποιείται”.

Ανάμεσα στους αυτονομιστές αυτούς είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της βορειοανατολικής αυτής περιοχής Οριόλ Ζουνκέρας, βασικός κατηγορούμενος της δίκης, ο οποίος είναι στη φυλακή τους τελευταίους 18 μήνες και σε βάρος του οποίου η εισαγγελία ζήτησε την επιβολή κάθειρξης 25 ετών.

Ο Ζουνκέρας εξελέγη βουλευτής ως ηγέτης του κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) και είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Ο Ραούλ Ρομέβα, πρώην υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλονίας, εξελέγη βουλευτής με το ίδιο κόμμα.

Τρεις ακόμη προφυλακισμένοι αυτονομιστές εξελέγησαν βουλευτές: ο Ζόρντι Σάντσες, ο Ζόρντι Τουρούλ και ο Ζοζέπ Ρουλ, μέλη του άλλου μεγάλου αυτονομιστικού κόμματος, “Μαζί για την Καταλονία” του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος είχε διαφύγει στο Βέλγιο τον Οκτώβριο του 2017, λίγο μετά την αποτυχία της απόπειρας απόσχισης.

Τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα κέρδισαν έδαφος, καταλαμβάνοντας 22 από τις 350 έδρες της κάτω βουλής και μπορεί να έχουν έναν ρόλο στις διαπραγματεύσεις ενόψει της συγκρότησης μιας πλειοψηφίας, ενώ ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές χωρίς ωστόσο να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Read previous post:
Ν. Παππάς: Η Πολιτεία στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που θα μας οδηγήσει στο τελικό μας στόχο, αυτόν των ίσων δικαιωμάτων

Την ευκαιρία να παρουσιάσουν λύσεις και εφαρμογές που αξιοποιούν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες για να διευκολύνουν τα άτομα...

Close