Κάθε αλλαγή βρίσκει αντίσταση επειδή οι γραφειοκράτες έχουν επενδυμένα συμφέροντα στο χάος μέσα στο οποίο λειτουργούν. Richard Nixon, 1913-1994, Αμερικανός πρόεδρος. 

Οι Μαλδίβες βυθίζονται στο πολιτικό χάος

6 Φεβρουαρίου, 2018

Το μικρό τουριστικό αρχιπέλαγος των Μαλδίβων είναι σήμερα βυθισμένο στο πολιτικό χάος μετά τη σύλληψη του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την αντιπολίτευση να ζητάει διεθνή επέμβαση ώστε να ανατραπεί ο πρόεδρος Αμπντάλα Γιαμίν, ο οποίος από την πλευρά του καταγγέλλει μια «συνωμοσία».

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Αμπντάλα Σαΐντ και ένας άλλος δικαστής συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί για «διαφθορά» από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς, πέντε ημέρες αφού το εν λόγω δικαστήριο κατέφερε πλήγμα στο καθεστώς της χώρας ακυρώνοντας τις καταδίκες εννέα προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης.

Αφού αρνήθηκε να εκτελέσει την απόφαση του δικαστηρίου και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους πολιτικούς, η κυβέρνηση κήρυξε χθες το βράδυ κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δεκαπέντε ημερών.

«Ήμουν υποχρεωμένος να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος να διεξαχθεί έρευνα σε βάρος αυτών των δικαστών. Έπρεπε κατ’ αρχάς να αναστείλουμε την εξουσία τους και την ασυλία τους. Διότι πρέπει να ανακαλύψουμε μέχρι πού φθάνει η συνωμοσία ή το πραξικόπημα», δικαιολογήθηκε ο πρόεδρος Αμπντάλα Γιαμίν σε τηλεοπτική ομιλία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου απεργαζόταν την καθαίρεσή του.

Εξαιτίας της αστάθειας της κατάστασης, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Κίνα και η Ινδία, συμβούλευσαν τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται αυτό το αρχιπέλαγος των 340.000 κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή), η εικόνα του οποίου συνδέεται με τις παραδεισένιες παραλίες με λευκή άμμο και τις θάλασσες με τα τιρκουάζ νερά.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, ετεροθαλής αδελφός του προέδρου Γιαμίν, ο οποίος όμως έχει περάσει τελευταία στην αντιπολίτευση, συνελήφθη επίσης. Η λειτουργία του κοινοβουλίου, στο οποίο η αντιπολίτευση έχει πλέον στα χαρτιά την πλειοψηφία, έχει ανασταλεί από το Σάββατο.

«Ο πρόεδρος Γιαμίν κήρυξε παρανόμως τον στρατιωτικό νόμο και κατέλαβε το κράτος. Οφείλουμε να τον εκδιώξουμε από την εξουσία. Ο λαός των Μαλδίβων έχει ένα θεμιτό αίτημα για τις κυβερνήσεις του κόσμου, ιδιαίτερα την Ινδία και τις ΗΠΑ», κατήγγειλε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εξόριστος πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
ΠΓΔΜ: Ανακοινώσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα του ονόματος

«Η κοινή γνώμη της χώρας είναι πλήρως ενημερωμένη, η λύση (για το θέμα του ονόματος) είναι εφικτή και για αυτόν...

Close