Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας 

Οι ΗΠΑ ζήτησαν την απελευθέρωση των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Τουρκία

21 Νοέμβριος, 2018

Συνεχίζει την πίεση η Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση και των υπόλοιπων Αμερικανών πολιτών που εξακολουθούν να κρατούνται στη Τουρκία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του για το συγκεκριμένο θέμα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρμεντ.

Χαρακτηρίζοντας ως θετική εξέλιξη την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο κ. Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανοίξουν «επιπλέον διαύλους επικοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Επιπλέον, δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία «για τη συνεχιζόμενη και άδικη κράτηση εκ μέρους της Τουρκίας του τοπικού προσωπικού και πολιτών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του επιστήμονα της NASA, Σέργκαν Γκόλγκε».

Τέλος, την συνάντηση των δύο ανδρών απασχόλησε και η υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και οι εξελίξεις στη Συρία, με τον Αμερικανό υπουργό να τονίζει την ανάγκη για «αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την επίτευξη μιας διαρκής και ειρηνικής επίλυσης στη διαμάχη της Συρίας».

Οι αμερικανικές ανησυχίες για τη «συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη κράτηση Αμερικανών πολιτών» εκ μέρους της Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Στέιτ Ντιπάρμεντ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ, αναφέρει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συζητήσει τη σημασία των πρόσφατων εξελίξεων στη διμερή σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας. Ο υπουργός επανέλαβε τις ανησυχίες του για τη συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη κράτηση Αμερικανών πολιτών και τοπικού προσωπικό (της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής) εκ μέρους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του επιστήμονα της NASA Σέργκαν Γκόλγκε.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεργαστούν για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στη Συρία και να υποστηρίξουν την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας που γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας ειρηνικής και χρονικά βιώσιμης λύσης στη συριακή διαμάχη».

Read previous post:
Αγωνία για Νεϊμάρ

Η νίκη της Βραζιλίας επί του Καμερούν «στιγματίστηκε» από τον τραυματισμό του Νεϊμάρ μόλις 7 λεπτά μετά την έναρξη του...

Close