Οι πολιτικοί αγώνες των τελευταίων 35 ετών είχαν να κάνουν με τη δίκαιη κατανομή των χρυσών αυγών. Στις επόμενες δεκαετίες πρέπει να επικεντρωθούμε στην υγεία της χήνας - Paul Tsingas

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν πως υποκινεί διαδηλώσεις για τη Λωρίδα της Γάζας

10 Ιουλίου, 2024

Κορυφαία αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατηγόρησε χθες Τρίτη το Ιράν, χώρα που υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ότι ενθαρρύνει και υποκινεί διαδηλώσεις στις ΗΠΑ εναντίον του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας πως πληρώνει διαδηλωτές.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου, έχουν γίνει πολλές μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ, ειδικά σε πανεπιστημιουπόλεις.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, παράγοντες συνδεόμενοι με την ιρανική κυβέρνηση δρουν για να εκμεταλλευθούν τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στη Γάζα», τόνισε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Αβρίλ Χέινς, που επιβλέπει και συντονίζει αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της CIA.

«Παρατηρήσαμε παράγοντες συνδεόμενους με την ιρανική κυβέρνηση να παριστάνουν τους ακτιβιστές στο διαδίκτυο, επιδιώκοντας να ενθαρρύνουν διαδηλώσεις κι ακόμη και προσφέροντας οικονομική υποστήριξη σε διαδηλωτές», συνέχισε.

Αυτό δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ειλικρίνεια ούτε την καλή πίστη Αμερικανών που διαδηλώνουν, έσπευσε να συμπληρώσει η Αβρίλ Χέινς.

«Η ελευθερία της έκφρασης διαφόρων απόψεων, όταν εκφράζονται χωρίς βία, είναι κεντρική για τη δημοκρατία μας, όμως είναι σημαντικό να προειδοποιούμε για τους ξένους παράγοντες οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους διαλόγους μας για τους δικούς τους σκοπούς», συνέχισε.

Το Ιράν «γίνεται ολοένα πιο επιθετικό στις προσπάθειες επηρεασμού στο εξωτερικό, επιδιώκοντας να ευνοήσει τις συγκρούσεις και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς μας», υποστήριξε η κορυφαία αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Υποσχέθηκε στην ανακοίνωση ότι οι υπηρεσίες της θα δημοσιοποιούν «τακτικά» πληροφορίες για τις απόπειρες πολιτικής χειραγώγησης από πλευράς ξένων παραγόντων, εν μέσω εκλογικής χρονιάς.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ