Λένε πάντα ότι ο χρόνος αλλάζει τα πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να τα αλλάξεις εσύ, μόνος σου. Andy Warhol, 1928-1987, Αμερικανός καλλιτέχνης

Οι διεκδικήσεις της ΠΟΕΕΤ στον επισιτισμό-τουρισμό, λόγω του κορονοϊού

Στις διεκδικήσεις της, αλλά και στα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό, που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών από τον κορονοϊό, αναφέρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε.
Ειδικότερα, η ΠΟΕΕΤ επισημαίνει:
«Η Ομοσπονδία μας, αυτές τις δύσκολες ώρες για τους εργαζόμενους του κλάδου, από την πρώτη στιγμή, είναι δίπλα τους και, με υπεύθυνη συνδικαλιστική δράση, προσπαθεί και, ως ένα σημείο το έχει καταφέρει, να εξασφαλίσει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας, μέτρα ανακούφισης μπροστά σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, που ζούμε.
Πετύχαμε:
– Την επέκταση του ταμείου ανεργίας για δύο μήνες σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους που το ταμείο τους έληξε τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.
– Την εφάπαξ επιδότηση, ύψους 800 ευρώ, έως το τέλος Απριλίου, όσων συναδέλφων, κυρίως στον επισιτισμό, εργάζονταν σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή, αλλά και αυτών που απολύθηκαν ή αποχώρησαν οικειοθελώς ή αναγκάστηκαν σε παραίτηση, από την 1 Μαρτίου έως και τις 20 Μαρτίου. Παράλληλα, γι’ αυτήν την κατηγορία εργαζομένων που έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, δικαιούνται και μείωση ενοικίου για δύο μήνες κατά 40%.
– Οι εργαζόμενοι που παρακολουθούν τα τμήματα μετεκπαίδευσης, θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους, μέσω ίντερνετ και θα ολοκληρωθούν κανονικά μέσα στον Απρίλιο, ώστε να επιδοτηθούν και αυτοί από την ολοκλήρωση των μαθημάτων έγκαιρα.
Ακόμα, έχουμε, όμως, μπροστά μας πολλή δουλειά» τονίζει η ΠΟΕΕΤ.
Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ΠΟΕΕΤ διεκδικεί, επίσης, τα εξής:
«Οι εργαζόμενοι που τελείωσε το επίδομα ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2019 και πίσω, αλλά και αυτοί που δεν κατάφεραν να θεμελιώσουν επιδότηση είτε γιατί ήταν η πρώτη φορά που εργάστηκαν στον κλάδο είτε γιατί έπεσαν θύματα ανασφάλιστης εργασίας είτε γιατί πήραν εφάπαξ το εποχικό επίδομα, να μπουν και αυτοί στη ρύθμιση.
– Οι γυναίκες εργαζόμενες που την προηγούμενη χρονιά είχαν κάνει χρήση της αδείας εγκυμοσύνης να μπουν και αυτές στη ρύθμιση».
«Για όλα αυτά τα αιτήματα, έχει σταλεί e-mail στο υπουργείο Τουρισμού και έχουμε την δέσμευση του υπουργού κ. Θεοχάρη πως θα τα εισηγηθεί και θα τα στηρίξει στο υπουργείο Εργασίας» τονίζει η ΠΟΕΕΤ.
Σχετικά με τον τρόπο που θα καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους, η ΠΟΕΕΤ υπενθυμίζει -με βάση, όσα έχουν ανακοινωθεί- ότι, για την παράταση του επιδόματος ανεργίας κατά δύο μήνες, αυτή θα γίνει αυτόματα, καθώς τα στοιχεία των εργαζομένων υπάρχουν στο σύστημα. Για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, η αίτηση θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά και από τον εργοδότη και από τον εργαζόμενο. «Γι’ αυτό, θα πρέπει να είμαστε σε επαφή με τους εργοδότες και τους λογιστές των επιχειρήσεων, ώστε, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, να γίνουν οι αιτήσεις» διευκρινίζει η ΠΟΕΕΤ.
Γ.Μπ.
 

Read previous post:
Αναζητώντας το κλειδί για να κλείσει η πόρτα ενός ξενοδοχείου

Όσο και αν φαίνεται παράξενο σε ορισμένους, οι περισσότερες πόρτες των ξενοδοχείων κλείνουν μόνο από μέσα.

Close