Το θεμελιώδες ερώτημα δεν είναι ποιο είναι το καλύτερο, αλλά ποιος θα αποφασίσει ποιο είναι το καλύτερο. Thomas Sowell, 1930 - , Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής

Οι άξονες αιχμής των Οικολόγων Πρασίνων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών

19 Σεπτέμβριος, 2018

Κάλεσμα για κατάθεση προτάσεων περί των αυτοδιοικητικών εκλογών, έως το τέλος του Νοεμβρίου, απευθύνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, χαιρετίζοντας την υπερψήφιση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, την καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων, την απεξάρτηση των τοπικών ψηφοδελτίων από τα κεντρικά, αλλά και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Αττικής.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, βασικοί άξονες αιχμής των Οικολόγων Πράσινων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αποτελούν:
– Η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ουσιαστική αποκέντρωση δραστηριοτήτων προς τις αιρετές περιφέρειες και τους δήμους, αλλά και τη δημιουργία των απαραίτητων δομών συντονισμού μεταξύ τους.
– Η σύσταση γραφείων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σε κάθε δήμο και περιφέρεια σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υπηρεσιών πρασίνου και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πολεοδομίας και πολιτικής προστασίας.
– Η δημιουργία και ενεργοποίηση των συμβουλίων νεολαίας, με συγκεκριμένο και ουσιαστικό ρόλο και δυνατότητα παρέμβασης σε πολλά και κρίσιμα τοπικά ζητήματα.
– Η βιώσιμη αστική κινητικότητα.
– Η προστασία των ακτών και της παραλίας.
– Η δημιουργία γραφείων ή τμημάτων για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και την επιχειρηματικότητα (Κ.ΑΛ.Ο.), στα πλαίσια των διευθύνσεων απασχόλησης ή δια βίου μάθησης.
– Η αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας με έμφαση στον εθελοντισμό.
– Η αλλαγή του τρόπου καθορισμού ανταποδοτικών τελών στον τομέα καθαριότητας, ώστε να δημιουργηθούν σοβαρά κίνητρα ενθάρρυνσης για τη μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.
– Η δέσμευση στην ανακύκλωση, με χωριστή συλλογή υλικών και οργανικών και με συμμετοχή των πολιτών.
– Η προτεραιότητα στην ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με προώθηση των ενεργειακών συνεταιρισμών και της ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων.
– Η κατοχύρωση στην πράξη της νησιωτικότητας και της ειδικής αντιμετώπισης ορεινών περιοχών.
– Η καταδίκη της ξενοφοβίας και τον εθνικισμού, και η ενίσχυση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας (για την εξασφάλιση ανθρώπινης διαβίωσης) και η εφαρμογή προγραμμάτων γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα.
– Η θεσμοθέτηση της τακτικής  λογοδοσίας, αλλά και η χρηστή και διαφανής διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
– Το τρίπτυχο των προστατευόμενων περιοχών, πολιτιστικής αξιοποίησης, της προώθησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο ενός βιώσιμου τουρισμού με βάση την φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής.
– Η προστασία των δημόσιων και κοινών αγαθών (π.χ. νερό, δάση, καθαρός αέρας, βιοποικιλότητα, γενετικοί πόροι, δημόσιοι χώροι, πάρκα και πλατείες, βιβλιοθήκες, πολιτισμικά μνημεία, τοπική παράδοση και γλώσσα, ελεύθερα λογισμικά στην δημόσια διοίκηση κ.λπ.)
«Με βάση την απόφαση αυτή, οι Οικολόγοι Πράσινοι ανοίγουν από την  πλευρά τους τον δημόσιο διάλογο για τα θέματα αυτά, προσκαλώντας ενεργούς πολίτες και οργανώσεις τους, αυτοδιοικητικές παρατάξεις και τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα», καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης.
 

Read previous post:
Η κλήρωση στην Α1 ανδρών της περιόδου 2018-19

Σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας διενεργήθηκε το μεσημέρι η κλήρωση του πρωταθλήματος της Α1 υδατοσφαίρισης ανδρών για την αγωνιστική περίοδο 2018-19,...

Close