Για δύο πράγματα δεν πρέπει να θυμώσει ποτέ κανείς: Γι΄ αυτό που μπορεί να διορθώσει και γι΄ αυτό που δεν μπορεί να διορθώσει. Thomas Fuller, 1608-1661, Άγγλος στοχαστής

ΟΔΔΗΧ: Βουτιά του επιτοκίου στην έκδοση τρίμηνων εντόκων

Νέα θετικά μηνύματα για τον δανεισμό της χώρας από τις αγορές έδωσε η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Οι προσδοκίες για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και δημιουργία ενός πιο φιλικού προς τις επενδύσεις κλίματος στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με το διεθνές περιβάλλον που ευνοεί την στροφή των επενδυτών στο κρατικό χρέος, είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί σχετικά ισχυρή ζήτηση, αλλά και ένα αιαθητά μειωμένο επιτόκιο.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ το ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ, με τον συντελεστή κάλυψης να διαμορφώνεται στο 1,59 παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι το ενδιαφέρον των επενδυτών τείνει να μειώνεται.

Τα άκρως ενθαρρυντικά νέα ήρθαν απότο μέτωπο του επιτοκίου, το οποίο βυθίστηκε στο 0,095% από 0,23% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ.

Η συνεχής μείωση του κόστους δανεισμού αποτελεί κομβικό στοιχείο, καθώς μπορεί να αποτελέσει το «τεχνοκρατικό επιχείρημα» για τη διεκδίκηση των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η διαπραγμάτευση θα γίνει μέσα στο 2020 με την Ευρώπη να φαίνεται ήδη δεκτική.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι «η Κομισιόν δεν υποστήριξε ποτέ ότι τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ θα είναι για πάντα. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή κάτι πρέπει να γίνει, αλλά εξαρτάται από τη μείωση του χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. Θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω και η Κομισιόν θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας».

Read previous post:
«Δεν παραιτούμαι» ξεκαθαρίζει η Β. Θάνου

«Ο θόρυβος αποδεικνύει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από φορείς και παρατάξεις, αλλά και την προσπάθεια της βίαιης αποπομπής», δήλωσε στην εκπομπή...

Close