Όταν κάποιος διατείνεται ότι δεν είναι ζήτημα χρημάτων αλλά θέμα αρχής, τότε είναι ζήτημα χρημάτων. ~Αβραάμ Λίνκολν | (Αμερικανός Πρόεδρος ) | 1809-1865

«Όχι» της ΕΚΤ στην πρόταση Βαρουφάκη για ομόλογο αέναης διάρκειας

30 Ιανουάριος, 2015

Παρότρυνση στην Ελλάδα να συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού απηύθυνε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της , ο Κερέ σημείωσε ότι υπάρχει διπλή ευθύνη, ήτοι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού και ότι η Ευρώπη πρέπει να δεχθεί τη δημοκρατική αλλαγή στην Αθήνα, ακόμη και αν στηρίζεται σε πολιτικές που είναι διαφορετικές από αυτές που υπήρχαν πριν.

Σε ερώτηση σχετική με την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Αθήνας το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως όσον αφορά στα κρατικά ομόλογα που αγοράσθηκαν από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος για τις αγορές τίτλων που ξεκίνησε το 2010 (SMP), δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε καν παράτασης των προθεσμιών λήξης, καθώς θα συνεπαγόταν νομισματική χρηματοδότηση προς τη χώρα κάτι που απαγορεύεται από τις Συνθήκες.

«Όσον αφορά στα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Αθήνα από τις ευρωπαϊκές χώρες, για αυτό δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς», τόνισε.

Η αναφορά του Κερέ απαντά σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος έχει προτείνει δημοσίως τα ομόλογα 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ από το πρόγραμμα SMP να αντικατασταθούν από perpetual bond (ομόλογο αέναης διάρκειας) με πολύ μικρό επιτόκιο.

Αναφορικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ο Κερέ υπογράμμισε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς για τη νομιμότητα της τρόικας και ειδικά για τη συμμετοχή της ΕΚΤ σε αυτή, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη σχετική γνώμη του  Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που θέτει ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητά της συμμετοχής της ο Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε: «Προς το παρόν, αυτή είναι η γνώμη του γενικού εισαγγελέα, δεν είναι μια απόφαση του Δικαστηρίου. Και ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Και είναι επίσης πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί τι θα συμβεί στην Ελλάδα σε αυτό το θέμα».

Θανάσης Κουκάκης

Read previous post:
Ντάισελμπλουμ: Με αυτές τις υποσχέσεις, ο προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί

Λίγο προτού φτάσει στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν...

Close