Το να σκοτώνεις έναν άνθρωπο για να υπερασπισθείς μια ιδέα, δεν είναι η υπεράσπιση μιας ιδέας, είναι ο φόνος ενός ανθρώπου. Jean-Luc Godard, 1930-, Γάλλος σκηνοθέτης

O Τσιζίντου Γιούτζα κινδυνεύει με τιμωρία και η ομάδα 4χ100μ της Βρετανίας με απώλεια των μεταλλίων της

14 Σεπτεμβρίου, 2021

Η εξέταση του δεύτερου δείγματος του Βρετανού σπρίντερ Τσιζίντου Γιούτζα «επιβεβαίωσε επίσης μια δυσμενή αναλυτική διαπίστωση» με αυτή του πρώτου δείγματος και η υπόθεσή του θα παραπεμφθεί στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο. 

Ο Γιούτζα, «ασημένιος» Ολυμπιονίκης στο Τόκιο με την ομάδα 4χ100μ της Βρετανίας, τέθηκε προσωρινά σε αναστολή τον περασμένο μήνα για παράβαση των κανόνων αντιντόπινγκ στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όταν εντοπίστηκαν στο δείγμα του οι ουσίες Ostarine και S-23, οι οποίες βρίσκονται στον κατάλογο των απαγορευμένων από τον παγκόσμιο οργανισμό αντιντόπινγκ WADA.

Ο Γιούτζα και οι συναθλητές του στη σκυταλοδρομία, Χιουζ, Κίλτι και Μίτσελ-Μπλέικ, κινδυνεύουν να χάσουν τα μετάλλιά τους. Εάν η απαγόρευση διατηρηθεί, η ομάδα του Καναδά θα πάρει το ασημένιο μετάλλιο και η Κίνα το χάλκινο. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, όταν ο αθλητής που έχει διαπράξει παράβαση του κανονισμού κατά του ντόπινγκ αγωνιστεί ως μέλος ομάδας σκυταλοδρομίας, αποκλείεται αυτόματα όλη η ομάδα από την συγκεκριμένη διοργάνωση.

Στη συνέχεια, η υπόθεση πέρασε στην AIU (Μονάδα για την Ακεραιότητα) του Στίβου της IAAF, η οποία είναι αυτή που επιβάλει και τις ποινές για την παράβαση. Ο επικεφαλής της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Χιου Ρόμπερτσον, έχει δηλώσει ότι θα ήταν «τραγικό» για τους υπόλοιπους αθλητές της ομάδας 4χ100μ χάσουν τα μετάλλιά τους για μια υπόθεση ντόπινγκ που αφορά τον Γιούτζα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΥΡΔΟΥΚΟΥΤΑΣ