Η ηθικολογία έρχεται μαζί με τη θλιβερή σοφία της ηλικίας, όταν μια η αίσθηση περιέργειας έχει εξανεμισθεί. Graham Green, 1904-1991, Βρετανός συγγραφέας

Ο Τίμερμανς «ιδανικός» υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν αλλά πώς θα τα πάει η κεντροαριστερά;

11 Οκτώβριος, 2018

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου και θα επιδιώξει να ηγηθεί μιας εκστρατείας της κεντροαριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου.
Μιλώντας στη γενέτειρά του, το Μάαστριχτ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας είπε ότι θα υπερασπιστεί μια Ευρωπαϊκή Ένωση που ο ίδιος έχει βοηθήσει να υπερβεί πολλές κρίσεις αφότου του ανατέθηκε από τον Γιούνκερ η αντιπροεδρία της Επιτροπής, το 2014.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Τίμερμανς διαθέτει ευγλωττία και είναι πολύγλωσσος, (γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά) χαρακτηριστικά που μπορεί να τον αναδείξουν σε ιδανικό υποψήφιο και να του δώσουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το χρίσμα της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Δεν είναι ωστόσο σαφές αν έχει και τις πιθανότητες να διαδεχτεί τον Γιούνκερ, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροαριστερά σε όλη την Ευρώπη δίνει μάχη για να ανεβάσει τα ποσοστά της.
Ερωτηθείς από τα ολλανδικά ΜΜΕ αν είχε κάνει πολλούς εχθρούς για να είναι αξιόπιστος υποψήφιος για την προεδρία, ο κ. Τίμερμανς απάντησε: «Δείξτε μου έναν πολιτικό χωρίς εχθρούς και θα σας δείξω έναν πολιτικό χωρίς σπονδυλική στήλη».
Όπως επισημαίνει το Euractiv, ανάμεσα στα «ισχυρά χαρτιά» που διαθέτει είναι και η υποστήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί ότι ο Tίμερμανς, αν και ανήκει στην αντιπολίτευση ως σοσιαλδημοκράτης, είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή oλλανδός πολιτικός που είναι σε θέση να εξασφαλίσει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πόστο, με την εξαίρεση του ίδιου του πρωθυπουργού Ρούτε σε περίπτωση που ο τελευταίος εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβει τα ηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ν.Μ.

 

Read previous post:
Η διπλή ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα

Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα και θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης,...

Close