Χρειάζεται μια τεράστια ποσότητα Ιστορίας για να δημιουργηθεί έστω και μια μικρή ποσότητα Παράδοσης. Henry James, 1843-1916, Αμερικανός συγγραφέας

Ο Στίβεν Φράι για ακόμη μία φορά υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

17 Ιουνίου, 2024

Ακόμη κι αν ο Λόρδος Έλγιν είχε «το πιο εμπεριστατωμένο έγγραφο» που θα του έδινε τη δυνατότητα να αφαιρέσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Ακρόπολη το 1802, γιατί αυτό νομιμοποιεί το Βρετανικό Μουσείο να εξακολουθεί να τα κατέχει; Είναι σαν να λέμε ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία οι Ναζί είχαν το δικαίωμα να αφαιρέσουν την Αψίδα του Θριάμβου από το Παρίσι «με έγραφα που θα μπορούσαν να το αποδείξουν αυτό. Αλλά οι Ναζί ήταν κατοχική δύναμη. Με ποιο δικαίωμα θα παραχωρούσαν τμήματα της Γαλλίας; Δεν ήταν δικά τους για να τα δώσουν».

Με αυτήν την τοποθέτηση, ο δημοφιλής βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Στίβεν Φράι, για ακόμη μία φορά, τάσσεται ξεκάθαρα και κατηγορηματικά υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών, μιλώντας στην εκπομπή του αυστραλιανού καναλιού ABC «Πράγματα που Έκλεψαν οι Βρετανοί», όπως γράφει η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με τον Φράι, η Βρετανία θα έδειχνε «κλάση» αν επέστρεφε τα Γλυπτά στην Αθήνα. «Δεν θα ήταν αυτό (η επιστροφή) ένα φανταστικό φτερό στο καπέλο μας; Γιατί (τα Γλυπτά) σημαίνουν πολύ περισσότερα για την Αθήνα από όσο ίσως εμείς καταλαβαίνουμε», σημειώνει, μεταξύ άλλων.