Τα μεγάλα πράγματα φτιάχνονται από μια σειρά μικρών πραγμάτων που συγκεντρώνονται όλα μαζί. Vincent Van Gogh, 1853-1890, Ολλανδός ζωγράφος

Ο σκεπτικισμός των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή εμποδίζει την περιφερειακή συνεγασία στην Αρκτική

7 Μαΐου, 2019

Για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, οι χώρες μέλη του Συμβουλίου της Αρκτικής, οι οποίες συνεδρίασαν στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας, απέτυχαν σήμερα να συντάξουν την παραδοσιακή τελική δήλωσή τους και η αποτυχία αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους, στην άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναφέρεται στην εν λόγω δήλωση η κλιματική αλλαγή.

Οι ιθαγενείς πληθυσμοί που εκπροσωπούνται στους κόλπους αυτού του θεσμού περιφερειακής συνεργασίας, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που πλήττονται από την άνοδο της θερμοκρασίας που αναστατώνει τους προγονικούς τρόπους ζωής τους, επέκριναν δριμύτατα αυτή την αποτυχία.

Στο τέλος της 11ης υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου της Αρκτικής, η συνήθης κοινή τελική δήλωση αντικαταστάθηκε από ένα κείμενο –βραχύτερο και μικρότερης συμβολικής σημασίας– που υπογράφεται από όλους τους υπουργούς των οκτώ κρατών μελών. Σ’ αυτό δεν υπάρχει καμια αναφορά στην κλιματική αλλαγή.

«Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν», δήλωσε ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου, της οποίας προήδρευσε.

«Όμως ασφαλώς είναι ξεκάθαρο πως τα κλιματικά ζητήματα είναι διαφορετικά ανάλογα με τη σκοπιά από την οποία τα βλέπει κανείς και ανάλογα με την πρωτεύουσα», πρόσθεσε.

Αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η μη έκδοση τελικής δήλωσης οφείλεται στην άρνηση των ΗΠΑ να περιληφθεί σ’ αυτήν το κλίμα.

Σε ένα άλλο κείμενο της φινλανδικής προεδρίας, ο Σόινι ανέφερε πως «μια πλειοψηφία ανάμεσά μας θεωρούμε την κλιματική αλλαγή θεμελιώδη πρόκληση για την Αρκτική». Η διατύπωση αυτή φανερώνει την απουσία συναίνεσης, κάτι ασυνήθιστο σ’ αυτή την αρένα.

Είναι η πρώτη φορά από το 1996 που το Συμβούλιο της Αρκτικής απέτυχε να εκδώσει τελική δήλωση στο τέλος των υπουργικών συνόδων του, που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια.

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Αναστέλλονται οι εργασίες στα δικαστήρια και οι πλειστηριασμοί, λόγω εκλογών, από 22 Μαΐου έως 5 Ιουνίου

Τα δικαστήρια όλης της χώρας, λόγω των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, αναστέλλουν τις εργασίες τους από 22...

Close